Χαρδαλιάς: Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα μέχρι 12 Οκτωβρίου

Την παράταση ισχύος των μέτρων για τον κορoνοϊό στην Αττική και στις άλλες περιοχές, όπου ισχύουν περιορισμοί, έως τις 12 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι από τα τέλη Σεπτεμβρίου πάνω από το 70% των κρουσμάτων αφορά την Αττική.

Η μέση ηλικία κρουσμάτων είναι τα 39 έτη και πρόκειται κυρίως για ασυμπτωματικά άτομα. Το 4% έως 11% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα και γι αυτό παρατείνεται έως τις 12 Οκτωβρίου τα ισχύοντα μέτρα στις πύλες εισόδου.

Τα μέτρα για την Αττική είναι τα εξής:

  • Στις συναυλίες προβλέπεται πληρότητα 50%, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία καταστημάτων με ζωντανή μουσική.
  • Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε θέατρα και κινηματογράφους (πληρότητα 50%).
  • Οι λαϊκές αγορές λειτουργούν με το 50% των παραγωγών, με υποχρεωτική τη μάσκα και με τους πάγκους σε απόσταση 3 μέτρων
  • Το ωράριο των καταστημάτων στο λιανεμπόριο ξεκινά στις 10 το πρωί, με εξαίρεση σούπερ μάρκετ, φούρνους και καταστήματα τροφίμων.
  • Ο μέγιστος αριθμός στους χώρους εστίασης είναι 6 άτομα ανά τραπέζι.
  • Είναι, επίσης, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους εργασίας και στους εξωτερικούς χώρους (συναθροίσεις, πλατείες και όπου δεν μπορεί να τηρηθεί η φυσική απόσταση).

Ο κ. Χαρδαλιάς σχολιάζοντας τα σενάρια περί νέων μέτρων, τόνισε: «Ακούω να ρωτάνε αν θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα. Το ερώτημα είναι αν τηρούνται τα μέτρα που έχουμε πάρει. Ο ιός χτυπά όλους, ανεξαιρέτως ποιος είναι και τι ηλικία έχει».

Νέες οδηγίες για Πολωνία – Τσεχία

Παράλληλα, ο υφυπουργός αναφερόμενος στις πτήσεις από το εξωτερικό, είπε πως από αύριο οι επιβάτες από Πολωνία και Τσεχία θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού μέχρι 72 ώρες πριν.

Οίκος ευγηρίας στον Άγ. Παντελεήμονα

Αναφερόμενος στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως έχουν εντοπιστεί συνολικά 47 κρούσματα και πλέον διαμένουν μόνο όσοι είναι αρνητικοί στην Covid 19.

Εστία στην Πέλλα

Έκκληση στους κατοίκους της Πέλλας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, ειδικά τις επόμενες ημέρες και να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών, απηύθυνε ο κ. Ν. Χαρδαλιάς. Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη.
μετά τα 114 κρούσματα που εντοπίστηκαν σήμερα σε κονσερβοποιία στο Μαυροβούνι Σκύδρας, στην Πέλλα.