Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Γιατί πρέπει να συγκροτηθεί γρήγορα το Ταμείο Ανάκαμψης – Η διαφορά με τα προηγούμενα μέτρα
της Δάφνης Γρηγοριάδη
Πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος συζητήσεων : Για την δημιουργία ενός προσωρινού κοινού Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα στηρίξει τις οικονομίες των χωρών της ΕΕ από τις συνέπειες της πανδημίας. Αυτό που αποφασίστηκε σε αυτήν την φάση της συνόδου κορυφής, είναι να έχουν κλειδώσει οι λεπτομέρειες μέχρι τις 6 Μαΐου.
Tα σενάρια για την κοινή έκδοση χρέους : To ενδεχόμενο για κοινή έκδοση χρέους μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους. Είτε με την έκδοση κοινών ομολόγων – κάτι το οποίο υποστηρίζεται και από την Ελλάδα- είτε μέσω δανεισμού από τις αγορές με εγγυήσεις των κρατών της ΕΕ, όπως αποφασίστηκε και για το πρόγραμμα SURE.
Oι διαφορετικές πολιτικές : Τα κράτη μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να διαφωνούν για το ποιος είναι ο σωστός σχεδιασμός μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την επαναφορά της ανάπτυξης. Οι διαφωνίες μεταξύ Βορρά- Νότου αφορούν την πηγή της χρηματοδότησης, αν θα υπάρξουν δηλαδή εκτός από δάνεια, και επιχορηγήσεις. Ο Νότος επιμένει περισσότερο στο σενάριο έκδοσης κοινών ευρωομόλογων. Η Ιταλία, εκφράζει την δυσαρέσκεια της και για τον χρόνο υλοποίησης του σχεδίου, καθώς προβλέπεται πως θα τεθεί σε εφαρμογή όχι άμεσα αλλά τον Ιούνιο.
Οι καθυστερημένες αποφάσεις : Eύλογα συμπεραίνει κανείς πως αν δεν ληφθούν άμεσα νέα μέτρα από την Ευρώπη για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, τότε είναι πολύ πιθανό τα προβλήματα της Ευρωζώνης να διογκωθούν. Σε αυτό το σενάριο θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση μιας γενικής κρίσης, αντί της μέχρι τώρα υγειονομικής. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, πως για εφέτος έτσι και αλλιώς είχε προβλεφθεί χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην ζώνη του Ευρώ.
Ο ρόλος του Ταμείου : To ταμείο Ανασυγκρότησης μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ θα χρηματοδοτεί τις οικονομίες των κρατών μελών για να καλύψουν τις απώλειες που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Ανεξάρτητα από το ποιο τελικά θα είναι το μίγμα χρηματοδότησης, μπορούμε να πούμε ότι η άμεση συγκρότηση του είναι άκρως απαραίτητη για τις οικονομίες των κρατών μελών.
Η διαφορά του με το πακέτο των 540 δις που είχε αποφασίσει το Eurogroup και εγκρίθηκε επισήμως στην χθεσινή Σύνοδο Κορυφής (Χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το πρόγραμμα “SURE” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ESM), είναι πως το Ταμείο Ανασυγκρότησης θα κατανέμει την πρόσθετη χρηματοδότηση στα κράτη-μέλη για την στήριξη της υγείας, της εργασίας και των επιχειρήσεων, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε χώρας και όχι κατά 2% επί του ΑΕΠ για την κάθε μια. Θα στηριχθούν κυρίως τα κράτη που πλήττονται περισσότερο, γεγονός σημαντικό, μιας και δεν έχουν όλες οι χώρες να αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα.
πηγή: economico.gr