της Δάφνης Γρηγοριάδη
Oι επιπτώσεις του κορωνοϊού: Έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις τόσο στην Παγκόσμια όσο και στην Ελληνική οικονομία, μιας και ήταν αναπόφευκτο ότι θα επεκταθεί και εδώ ο ιός. Το πλήγμα αποτυπώνεται στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, στις τοπικές οικονομίες με τα περισσότερα κρούσματα, και στον κλάδο του Τουρισμού.
Παγκοσμίως: Oι αναλυτές φοβούνται πως η εξάπλωση του κορωνοϊού, αυξάνει τις πιθανότητες για νέα ύφεση, καθώς ήδη 56 χώρες έχουν πληγεί οικονομικά. Ειδικά για την Κίνα της οποίας το ΑΕΠ αντιπροσωπεύει το 20% του παγκόσμιου (AEΠ) μια πτώση σε ύφεση θα έχει βαριές συνέπειες για την οικονομία του πλανήτη. Το ενδεχόμενο ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα περιορίσει σημαντικά τα ταξίδια του, τα ψώνια του και τις εξόδους, καθιστά μεγαλύτερη την αβεβαιότητα και δυσκολότερη την πρόβλεψη υπολογισμού του κόστους που θα έχει ο κοροναϊός στην οικονομία του πλανήτη.
Όσον αφορά τις Χρηματαγορές: η πτώση θυμίζει επίπεδα του 2008, με την μικρότερη πτώση να την έχουν οι “πράσινοι” τίτλοι, δηλαδή ομολογίες, μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία σχετίζονται ή εκδίδονται από φορείς τις πράσινης ανάπτυξης, μιας και θεωρούνται μακροπρόθεσμες επενδύσεις.
Στην Ελλάδα: To χρηματιστήριο Αθηνών κινείται σε επίπεδα κρίσης, παρόμοια με αυτά του 2015. Οι Ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του εμπορίου έχουν επίσης σοβαρές απώλειες. Όσον αφορά τον τουρισμό, έχει αρχίσει να δέχεται ισχυρές πιέσεις τόσο στον τομέα της διαμονής , όσο και στον τομέα των μεταφορών. Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον Τουρισμό. Αναμένουμε για εφέτος μείωση των τουριστικών εσόδων της χώρας, κάτι το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει και τον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης. Να υπενθυμίσουμε ότι μια οικονομία, πρέπει να βασίζεται σε πολλούς πυλώνες και όχι μόνο σε δύο όπως η Ελλάδα ( Τουρισμός, Ναυτιλία).
Σύγκριση μιας πιθανής νέας κρίσης λόγω κορωνοϊού με αυτή του 2008
Η πτώση των αγορών της προηγούμενες εβδομάδας συγκρίθηκε με αυτή του 2008 που άρχισε από την Αμερική. Η διαφορά είναι πως η τότε χρηματιστηριακή πτώση ήταν αποτέλεσμα σοκ της ζήτησης, διότι οι τράπεζες ήταν στα όρια κατάρρευσης. Οι τιμές των ακινήτων έπεφταν κατακόρυφα και οι καταθέσεις εξανεμίσθηκαν. Οι απλοί καταναλωτές και οι επιχειρήσεις είχαν λιγότερα χρήματα για να δαπανήσουν, πράγμα το οποίο έκανε πιο βαθιά την τότε ύφεση.
Η τωρινή ενδεχόμενη κρίση θα είναι αποτέλεσμα σοκ εφοδιασμού που προκάλεσε η απότομη επιβράδυνση της Κινεζικής δραστηριότητας λόγω του ιού. Αυτό συνεπάγεται αυτόματα πως η παραγωγή θα είναι μικρότερη τουλάχιστον κατά 10% ,σε σχέση με πέρυσι , στους κλάδους που δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις. Αυτή η ανισορροπία είναι δυσκολότερο να αποκατασταθεί σε σχέση με ένα σοκ ζήτησης.
Ακόμη και αν αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, ακόμη και αν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, ( στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου έχει δρομολογηθεί νέα αύξηση έως το Καλοκαίρι) , αυτό δε θα αντισταθμίσει τις απώλειες από τις ταξιδιωτικές ακυρώσεις, τις επιπλοκές στην παραγωγική διαδικασία των εργοστασίων και το κλείσιμο έστω και προσωρινά θυγατρικών εταιρειών στην Ελλάδα που εξαρτώνται άμεσα από την Κινεζική οικονομία. Επίσης, η αύξηση της απόδοσης των Ελληνικών ομολόγων που σημαίνει αύξηση του επιτοκίου δανεισμού, θα θέσει τροχοπέδη στην προσπάθεια αντικατάστασης του δανείου του ΔΝΤ με χρέος χαμηλότερου κόστους.
πηγή: economico.gr