Μία έκπληξη περίμενε τη Βουλή – και όλους μας – με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 που κατατέθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προβλέπει σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης από το 1,5% που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019 στο 2,8% για το 2020. ( Οι σχετικές διαρροές, την περασμένη εβδομάδα τοποθετούσαν την ανάπτυξη στο 2,3%, ενώ κυβερνητικές πηγές «ψιθύριζαν» ότι υπό προϋποθέσει ςμπορεί να φτάσει και το 3%)
«Σηματοδοτείται έτσι μια ριζική στροφή της οικονομικής πολιτικής από την υπερφορολόγηση και την αποεπένδυση, προς την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων όλων των πολιτών», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αρμόδιος Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, «μπαινουν οι βάσεις για τον τερματισμό της υπερφορολόγησης και της αποεπένδυσης που χαρακτήρισαν την περίοδο 2016-2018, στη διάρκεια της οποίας ασκήθηκε περιοριστική πολιτική ύψους 11,4 δισ. ευρώ, πέραν και επιπλέον των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές και δημιουργεί το δημοσιονομικό χώρο για την πυροδότηση ενός ενάρετου κύκλου οικονομικής προόδου για τα επόμενα χρόνια».
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει:
- Ανάπτυξη 2,8%,
- πρωτογενές πλεονάσματα 3,56%,
- μείωση της ανεργίας στο 15,6%,
- αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% και των
- αύξηση των επενδύσεων κατά 13,4%,
- μείωση φορολογικών βαρών για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις
- κοινωνικά μέτρα συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ,
- αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων
Επίσης, το 2020 θα αυξηθούν οι αποδείξεις που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι πολίτες για το χτίσιμο του αφορολόγητου, ενώ θα διευρυνθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα δημόσιο έσοδα.
Συνολικά τα μέτρα αναθέρμανσης της Οικονομίας μαζί με τις νέες κοινωνικές πρωτοβουλίες φτάνουν τα 1200 εκ. ευρώ και περιλαμβάνουν όλα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα οποία αφορούν δημοσιονομικά το 2020.
Το 2020 λαμβάνονται ταυτόχρονα μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης (ηλεκτρονικές συναλλαγές, φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με βάση τις πραγματικές αξίες ακινήτων κ.α.) και εξορθολογισμού των δαπανών και των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης.
Με τις δράσεις αυτές εξασφαλίζεται δημοσιονομικός χώρος για την μείωση της φορολογίας και την προώθηση της ανάπτυξης και ταυτόχρονα καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση για το 2020 (όπως και για το τρέχον έτος), με την ταυτόχρονη διασφάλιση του συμφωνηθέντος κατά πρόγραμμα πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα ανέλθει το 2020 στο 3,56% του ΑΕΠ.
Πηγή: economico.gr