Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Τα «απαγορευτικά» του νέου νόμου Κατσέλη

Πολλαπλούς «κόφτες» αναμένεται να έχει, σύμφωνα με όσα διαρρέονται, το νομοσχέδιο που θα έρθει να αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη και το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί από στιγμή σε στιγμή.

Παράλληλα, στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας και αλλού παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός από υπερχρεωμένους πολίτες που σπεύδουν να προλάβουν να ενταχθούν στο παλαιό καθεστώς έως 28 Φεβρουαρίου που λήγει ο νόμος, για να μπορούν να προστατευτούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος νόμος:

– Θα καλύπτει μόνον χρέη που παρέμεναν απλήρωτα όσα χρόνια υπήρχε επισήμως το Μνημόνιο, δηλαδή έως τον Αύγουστο του 2018. Μια οφειλή δανείου όμως που ήταν να καταβληθεί τον Σεπτέμβριο αλλά έμεινε απλήρωτη για 90 ημέρες μετά (Οκτώβριο-Νοέμβριο-Δεκέμβριο) και κατέστη ληξιπρόθεσμη την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν θα εντάσσεται σε σύστημα προστασίας από κατασχέσεις α΄κατοικίας.

– Για τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές (έως Δεκέμβριο του 2018) δεν θα μπορεί να ενταχθεί κανείς άγαμος εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα εφόσον βγάζει πάνω από 993,3 ευρώ το μήνα (ή 1.159 ευρώ αν αμείβεται με 12 μηνιαίες καταβολές από το δημόσιο) καθώς τίθενται σαν όριο τα 13.906 ευρώ ετήσιο φορολογητέο εισόδημα.

Για ζευγάρι το όριο φτάνει στα 23.659 ευρώ και αποκλείονται όσοι έχουν μισθό πάνω από 1.690 ευρώ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα) ή 1.972 ευρώ αν αμείβονται από το δημόσιο.

Για 3μελή οικογένεια το ανώτατο όριο είναι τα 2.100 ευρώ (ιδιωτικός τομέας) ή 2.447 ευρώ (δημόσιος τομέας) και για 4μελή 2.506 ευρώ για ιδιωτικό τομέα ή 2.923 ευρώ στο δημόσιο.

Για οικογένειες με 3 ή όσα περισσότερα παιδιά επιπλέον, αποκλείονται αυτομάτως εάν ζουν με 2.915 ευρώ το μήνα, ή 3.400 ευρώ αν είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή συνταξιούχοι. Στα εισοδήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται οι πάσης φύσεως αποδοχές που τυχόν έχει ο οφειλέτης που ζητά την ρύθμιση.