Παίζουν θέατρο υπό το κράτος εκβιασμού ή εκ πεποιθήσεως;

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προέβη εχθες σε μια ασυνήθιστη για Ευρωπαίο υπουργό καταγγελία ότι η κυβέρνηση εκβιάστηκε από ορισμένες χώρες και υιοθέτησε (με το νόμο Κατρούγκαλου) το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. “Το μέτρο των συντάξεων το επέβαλλε το ΔΝΤ με πολύ δυσοίωνες προβλέψεις και το ψηφίσαμε γιατί κάποιες χώρες μας εκβίασαν” είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν αποκάλυψε ποιές χώρες εκβίασαν την κυβέρνηση και υπό ποίες συνθήκες ο εκβιασμός αυτός επετεύχθη, με συνέπεια η κυβερνητική πλειοψηφία να ψηφίσει στη Βουλή το νόμο – προκρούστη για τη ζωή των συνταξιούχων.

Η καταγγελία αυτή έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς εμφανίζει την κυβέρνηση να υποχωρεί όχι σε διαπραγματευτικές πιέσεις ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά σε μη κατονομαζόμενους εκβιασμούς “άλλων κρατών” και να λαμβάνει μέτρα αντίθετα προς το συμφέρον των πολιτών.

Ο υπουργός μάλιστα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι «το σημαντικό είναι ότι δύο χρόνια μετά η ελληνική κυβέρνηση δούλεψε σκληρά για να πείσει και τους θεσμούς και τα άλλα κράτη – μέλη ότι δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο, αλλά και ότι έχουμε το δημοσιονομικό χώρο για να κάνουμε τα αντίμετρα”.

Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Είτε η κυβέρνηση νομοθέτησε υπό το κράτος εκβιασμών, είτε ο υπουργός δεν λέει την αλήθεια επιχειρώντας να αιτιολογήσει…

Διαβάστε περισσότερα στο www.economico.gr