Ξαφνική κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών-«Καχυποψία» λόγω κόκκινων δανείων και της μη εξόδου στις αγορές

Το «κοινό μυστικό» ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες να βγεί στις αγορές προκειμένου να δανειστεί, είναι ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν σε καθίζηση τις τραπεζικές μετοχές.

Παράλληλα, πηγές που γνωρίζουν τα χρηματοοικονομικά ζητήματα έλεγαν πως το  τραπεζικό sell off αποδίδεται εν μέρει στη δυσμενή κατάσταση που έχουν περιέλθει τα  χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ως αποτέλεσμα των μη εξυπηρετούμενων «ανοιγμάτων» ενώ  εκτός των εγχώριων προβλημάτων, οι επενδυτές φοβούνται και τον κίνδυνο μετάδοσης της ιταλικής κρίσης στην πλέον ευάλωτη οικονομία της Ευρωζώνης, δηλαδή στην ελληνική.

Την μεγαλύτερη πτώση στις μετοχές της είδε η τράπεζα Πειραιώς, η τιμή της οποίας κινήθηκε κοντά στο limit down (-26,16% στα 1,211 ευρώ).

Οι μετοχές των άλλων τραπεζών στις 12.30 μμ περίπου διαμορφώνονταν ως εξής: της Eurobank (-10,72% στα 0,5620 ευρώ), της Εθνικής (-6,27% στα 1,570 ευρώ), της ΔΕΗ (-6,09% στα 1,2810 ευρώ) και της Alpha Bank(-5,16% στα 1,1570 ευρώ).

Η αγορά κατέγραφε μεγάλες απώλειες έως και 4,11%, υποχωρώντας έως και τις 653,14 μονάδες για να βελτιωθεί στη συνέχεια η εικόνα της

Η HSBC

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χθες η HSBC χαρακτήρισε υπερβολική  την αντίδραση των αγορών απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, τονίζοντας ότι η κατάσταση των εγχώριων πιστωτικών ομίλων είναι χειρότερη από ό,τι αναμενόταν αλλά καλύτερη σε σύγκριση με τους φόβους των επενδυτών.

Σύμφωνα με την τράπεζα, οι επενδυτές δείχνουν να έχουν χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές τράπεζες, όμως το σημαντικό είναι ότι ο Επόπτης (SSM) είναι διατεθειμένος να δώσει στις τράπεζες τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο όγκο προβληματικών δανείων με τρόπο που να μην επηρεάζει αρνητικά τα κεφάλαιά τους.

«Υπάρχουν διαρκή ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των τραπεζών να διατηρήσουν την προ προβλέψεων κερδοφορία τους, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πιέσεις στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ενώ στην ουσία δεν υπάρχει πιστωτική ανάπτυξη», σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Η αγορά επίσης ανησυχεί ότι θα ζητηθεί από τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα με τρόπο δαπανηρό, που είτε θα μειώνει την κερδοφορία τους είτε θα «καίει» κεφάλαια.

Τι λένε οι έλληνες τραπεζίτες

«Πρόκειται για αψυχολόγητη πτώση» που δεν δικαιολογείται, σχολιάζει χαρακτηριστικά κορυφαίος τραπεζίτης, η οποία ξεπερνά το όποιο κλίμα δυσπιστίας μπορεί να υπάρχει για την ελληνική οικονομία ή τις επιδόσεις του τραπεζικού κλάδου.

«Ακόμη και αν δεχθούμε ότι υπάρχει ένα αδικαιολόγητο κλίμα καχυποψίας, η κατάσταση στο ελληνικό χρηματιστήριο ξεπερνά κατά πολύ μια αρνητική αντίδραση», συμφωνεί κορυφαίο επίσης τραπεζικό στέλεχος.

Η Τράπεζα Περαιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς παρακολουθεί τις αγορές προκειμένου να εντοπίσει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την έκδοση χρέους στο πλαίσιο του σχεδίου ενίσχυσης των κεφαλαίων της, δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου.

“Η Τράπεζα Πειραιώς εκτελεί το σχέδιο ενίσχυσης των κεφαλαίων της, όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί στις αγορές από τα μέσα του 2018”, δήλωσε ο κ. Μεγάλου.

“Η τράπεζα είναι σε συνεχή διάλογο με τις εποπτικές αρχές και παρακολουθεί τις αγορές προκειμένου να εντοπίσει το παράθυρο ευκαιρίας για την έκδοση που δεν θα απομειώνει την αξία των μετοχών (non-dilutive capital instrument) που περιλαμβάνεται στο σχέδιο”, πρόσθεσε ο CEO της τράπεζας.