Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Ανάγκη τάχιστης συμφωνίας αλλιώς κενό στις χρηματοδοτικές δαπάνες

Την ανάγκη επίτευξης κάποιου είδους συμφωνίας με τους εταίρους το συντομότερο δυνατό, γιατί σε αντίθετη περίπτωση φαίνεται αδύνατο να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τους επόμενους μήνες, επισημαίνει στην έκθεσή του που αφορά κυρίως τα πεπραγμένα του τελευταίου τριμήνου του 2014, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Η έκθεση σημαίνει συναγερμό, σημειώνοντας ότι πρέπει τάχιστα ν’ αναστραφεί το κλίμα που προκάλεσε η προκήρυξη εκλογών, η μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης ομαλά και με συμφωνία και η απόπειρα, όπως σημειώνεται, της προηγούμενης κυβέρνησης να προσφύγει πρόωρα στις αγορές τον Οκτώβριο του 2014.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εκτιμά ότι το υπάρχουν πλαίσιο της συμφωνίας «ιδίως ως προς το μνημόνιο», επιδέχεται αλλαγές κυρίως στην κατεύθυνση της διόρθωσης των αδικιών, της ενίσχυσης του δικτύου προστασίας των φτωχών, της αποδιάρθρωσης του άτυπου και τυπικού θεσμικού πλαισίου που προστατεύει τους “έχοντες και κατέχοντες” και κάνει δυνατή μεγάλης έκτασης προσοδοθηρική συμπεριφορά.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση είναι απαραίτητο ν’ αποκατασταθεί μια δίκαιη κατανομή του βάρους και της μετάβασης σε ένα «νέο εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης», προειδοποιώντας ότι τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας σήμερα και το διαπραγματευτικό πλαίσιο δεν επιτρέπουν κανενός είδους επιστροφή στο παρελθόν και ότι το κυριότερο είναι να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη που δεν θα στηρίζεται μόνο στην κατανάλωση με δανεικά.

Υπογραμμίζουν ότι είναι ανάγκη η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακών μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με την έκθεση, «θα διευκόλυνε τη συνεννόηση αν το ζήτημα του χρέους από την ελληνική πλευρά εντασσόταν ως μέρος μίας συνολικής δέσμης θεμάτων διαπραγμάτευσης, γεγονός που θα ενδυνάμωνε την ευνοϊκή δυναμική που διακρίνεται», τονίζοντας πάντως πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να αποπληρώσει εντός των επόμενων δύο μηνών δάνεια ύψους περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ και να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το γραφείο σημειώνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αρχίσει να δημιουργείται από τον Ιούλιο καθώς τότε η Ελλάδα θα έχει ανάγκη 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τους τόκους.