Διερευνητική συνάντηση Δραγασάκη-Γουάτσα (Fairfax, Eurobank) για τα σχέδια ενίσχυσης του ΤΧΣ στα ΔΣ τραπεζών

Ως χαρακτηριστικό δείγμα των προθέσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης ως προς τη στάση της απέναντι στις τράπεζες αντιμετωπίζουν αναλυτές και δημοσιογράφοι την ταχύτητα με την οποία ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης άρχισε έναν κύκλο επαφών με τους ιδιώτες μετόχους των τραπεζών, από τους οποίους, όπως δήλωσε τη Δευτέρα, περιμένει ν’ ακούσει ιδέες και σχέδια για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος.

Πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο αυτό είναι αυτή που είχε, την Παρασκευή το πρωί, με τον Ινδό Πρεμ Γουάτσα επικεφαλής του καναδικού κεφαλαίου FAIRFAX FINANCIAL HOLDING, που ελέγχει ποσοστό 8,77% της Eurobank, εκπροσώπους της Capital Group (έχει το 13%) και άλλων ιδιωτών μετόχων. Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank είναι η πιο ιδιωτικοποιημένη τράπεζα καθώς το ποσοστό του ΤΧΣ έχει περιοριστεί σε 35,4% μετά και την τελευταία αύξηση κεφαλαίου του περασμένου καλοκαιριού.  Το ότι ο Πρεμ Γουάτσα ήρθε στην Αθήνα για να δει τον κ. Δραγασάκη είναι επίσης ένα δείγμα, κατά τους αναλυτές, του ενδιαφέροντος που υπάρχει και από πλευράς επενδυτικών κεφαλαίων και ιδιωτών μετόχων ν’ ακούσουν τί έχει να πει η ελληνική πλευρά.

Αυτό, που μέχρι στιγμής, είναι γνωστό με βάση τις δηλώσεις του κ. Δραγασάκη είναι ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να ασκήσει μεν τα μετοχικά δικαιώματα του κράτους στα διοικητικά συμβούλια των  τραπεζών στα οποία έχει παρουσία, αλλά ότι αυτό θα γίνει με τρόπο τέτοιο που δεν θα θιχτούν τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων και εφόσον γίνουν αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών θα γίνουν με δημόσια διαβούλευση και όπου υπάρχουν ιδιωτικές μετοχές θα ληφθούν υπόψη.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Δραγασάκη, πηγές της αγοράς εκτιμούσαν ότι εκφράζουν τη διάθεση της κυβέρνηση να προχωρήσει σε τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας έτσι ώστε να έχει ψήφο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δικαίωμα παρέμβασης στης άσκηση διοίκησης των τραπεζών (καθώς σήμερα έχει μόνο δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας). Ταυτόχρονα, όμως, υποστήριζαν οι ίδιες πηγές είναι εμφανής η προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να διασφαλίσει ένα καλό κλίμα συνεργασίας με τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και να μην έλθει σε καμία περίπτωση σε σύγκρουση με τους ιδιώτες μετόχους και τις σημερινές διοικήσεις, χωρίς να σημαίνει ότι σταδιακά δεν θα προωθηθούν και ορισμένες αλλαγές προσώπων στα ΔΣ.

Όπως και να έχει πάντως, η όλη διαδικασία τροποποίησης του πλαισίου συνεργασίας είναι χρονοβόρα γιατί θα πρέπει να εξασφαλίσει και η σύμφωνα γνώμη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), κάτι που πρακτικά χρειάζεται περισσότερο χρόνο και σημαίνει ότι καμία συγκεκριμένη και οριστική κίνηση δεν θα πρέπει ν’ αναμένεται πριν από, περίπου, τα τέλη Φεβρουαρίου.
Την πρώτη μέρα μετά τις κάλπες στην Ελλάδα και την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν ασφυκτικές πιέσεις στο χρηματιστήριο και κατέγραψαν μεγάλη πτώση με τις απώλειες να φθάσουν ακόμη και το 40%. Η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις Δραγασάκη. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα, εκτός από το επενδυτικό κεφάλαιο FAIRFAX FINANCIAL HOLDING, σημαντική παρουσία σε διοικητικά συμβούλια τραπεζών έχουν και τα κεφάλαια Capital Group, Wilbur Ross και Pimco.