Αν η Καταλονία διακηρύξει την ανεξαρτησία της, μπορεί να παραμείνει στην Ε.Ε. και στο ευρώ, όπως δηλώνει η τοπική κυβέρνηση;
Για τους Ευρωπαίους εταίρους στη Μαδρίτη και τα κοινοτικά όργανα, η απάντηση είναι αρνητική. Έστω και αν οι ευρωπαϊκές συνθήκες σιωπούν σχετικά με αυτό το ζήτημα και δεν υπάρχει κάποιο προηγούμενο. Στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, οι 28 υποστήριξαν τη Μαδρίτη, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στη Βαρκελώνη: οποιαδήποτε απόσχιση από την Ισπανία θα θεωρηθεί απόσχιση από την Ε.Ε.
«Το κλειδί δεν είναι το ευρωπαϊκό, αλλά το διεθνές δίκαιο», δηλώνουν στην Επιτροπή. Και εάν αυτό το δίκαιο δεν είναι δεσμευτικό, είναι όμως σαφές: εάν μια περιοχή διακηρύξει την ανεξαρτησία της, με ή χωρίς τη συγκατάθεση του κεντρικού κράτους, αφίσταται αυτομάτως όλων των συνθηκών που έχουν υπογραφεί από το κράτος στο οποίο προηγουμένως ανήκε. Τα ευρωπαϊκά όργανα και τα κ-μ έχουν ήδη γνωστοποιήσει ότι θα εφαρμόσουν αυτή την αρχή. Φυσικά, είναι πιθανό να βρεθεί μια πολιτική συμφωνία για να παραμείνει η Καταλονία στην Ε.Ε. χωρίς να χρειαστεί νέο αίτημα ένταξης. Εξάλλου, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος “οικονομικής καταιγίδας” εάν η ευρωζώνη χάσει ένα κομμάτι της επικράτειάς της που “ζυγίζει” περισσότερο από την Ελλάδα. «Κανείς στους κόλπους της Ε.Ε. δεν επιθυμεί να στερηθεί την καταλανική οικονομία, η οποία αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ της Ένωσης. Είμαι πεπεισμένος ότι τελικά θα επικρατήσει η realpolitik και θα παραμείνουμε μέλος της Ένωσης», εκτιμά ο Κάρλες Πουτσδεμόν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ