Παρ’ όλο που η ελληνική αποστολή επιστρέφει στην Αθήνα σήμερα άνευ συμφωνίας και περνώντας ξανά στην φάση των τηλεδιασκέψεων, το ΥΠΟΙΚ βλέπει κλείσιμο της αξιολόγησης και μάλιστα άμεσο.
Ειδικότερα στέλεχος του ΥΠΟΙΚ υποστήριξε ότι η διαδικασία που ξεκίνησε από την Δευτέρα στις Βρυξέλλες ολοκληρώνεται “σήμερα ή αύριο”, συμπληρώνοντας ότι μένουν δύο ή τρία ανοιχτά θέματα που είναι δυνατό να κλείσουν ακόμα και σε μέσα σε λίγες ώρες.
Με πολλά σημαντικά θέματα να βρίσκονται στον αέρα όπως δηλώσαν κοινοτικές πηγές, η συνέχεια της αξιολόγησης προμηνύεται άγνωστη, καθώς επαναφορά στο καθεστώς των τηλεδιασκέψεων θα ισούταν με πάγωμα των διαπραγματεύσεων
Ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης, που συμμετείχε στην διαπραγμάτευση βρέθηκε να συζητά πλέον το πως η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να πουλήσει υδροηλεκτρικές και λιγνιτικές μονάδες της, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
Πάντως και από τις δύο πλευρές υπήρχαν χθες σημάδια πραγματικής προόδου αν όχι σε όλα τουλάχιστον σε κάποια από τα θέματα.
Ακόμη και το ΔΝΤ δια του εκπροσώπου του κ. Τζέρυ Ράις τόνιζε χθες ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και πως οι διαπραγματεύσεις σχετίζονται με βασικά ζητήματα πολιτικής, όπως το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό. “Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά απομένει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές” σημείωσε ο κ. Ράις.
Παλιότερες πληροφορίες έλεγαν ότι θα πραγματοποιούνταν συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, σήμερα όμως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει τελικά. Πηγές αναφέρουν μάλιστα, ότι η σημερινή επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και στον πρόεδρο της Κομισιόν, ήταν ο επίλογος της διαπραγμάτευσης.
Οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις απ’ ότι φαίνεται θα συνεχιστούν και σήμερα, με τον Αλέξη Τσίπρα να κινεί τα νήματα από τη Ρώμη, όπου και βρίσκεται με αφορμή την επετειακή Σύνοδο για τα 60 χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση.
Η Αθήνα στοχεύει, με βάση όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, να πιέσει για πολιτικές αποφάσεις. Η κυβέρνηση επιδιώκει τη ρητή αναφορά στην ανάγκη υπεράσπισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, διαλύοντας ταυτόχρονα το κλίμα που καλλιεργήθηκε αναφορικά με τα περί απειλής για βέτο γισ τη διακήρυξη της Ρώμης.
Απ’ ότι φαίνεται οι δυο πλευρές θέλησαν να κρατήσουν επτασφράγιστο μυστικό ό,τι αποφασίστηκε πάνω στα κρίσιμα ζητήματα των συντάξεων (αν αποφασίστηκε), των εργασιακών και της ΔΕΗ, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμη τι θα επιλέξει η ελληνική πλευρά σαν εναλλακτική πρόταση.
Σημειώνεται πάντως, ότι, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η ημερομηνία για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα παραμένει εν αμφιβόλω και η πιθανότητα για τεχνική συμφωνία ως τις 7 Απριλίου, μετατίθεται για πολύ αργότερα και συγκεκριμένα για το Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Το ζητούμενο ρεαλιστικά, όπως λένε κοινοτικές πηγές, ήταν ένα μίνιμουμ συμφωνίας, που θα επέτρεπε την επάνοδο στην Αθήνα των ξένων τεχνοκρατών. Την ίδια ώρα στην Αθήνα παρατηρητές με μεγάλη εμπειρία από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, επεσήμαναν ότι θα ήταν σαφής ένδειξη προόδου η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα.
Πάντως, η 7η Απριλίου ήταν και είναι εκ προοιμίου εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος, από τη στιγμή που οι δύο πλευρές δεν είχαν καταφέρει να συμφωνήσουν στα μεγάλα και δύσκολα θέματα πριν από το Eurogroup της Δευτέρας κι ως εκ τούτου η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών στη Μάλτα σε περίπου δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστική.