Ο Τόμσεν αποκάλυψε το παρασκήνιο: Συζητούμε για νέο δάνειο 3-6 δισ. δολαρίων στην Ελλάδα

Στην αποκάλυψη πως το ΔΝΤ συζητάει για νέο δάνειο προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το ελληνικό χρέος είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο, προχώρησε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα στο ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, κατά την διάρκεια συζήτησης του «Atlantic Council».

Ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι καμία μεταρρύθμιση και προσπάθεια από την Ελλάδα δεν θα έχει αποτέλεσμα χωρίς κάποιου είδους αναδιάρθρωση από την ευρωπαϊκή πλευρά, ενώ δεν παρέλειψε να συμπληρώσει πως καμία ελάφρυνση δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα χωρίς πιο ισχυρές δομικές μεταρρυθμίσεις.

Όσον αφορά τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, καθώς και τις επιπτώσεις που αναμένεται να έχουν τόσο στην οικονομία, όσο και στην ανάπτυξη της Ελλάδας, επισήμανε πως: “… κάποιος θα μπορούσε να βάλει χαμηλότερους στόχους. Η Ελλάδα συμφώνησε με τους Ευρωπαίους στο 3,5%. Φυσικά θα έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη για ένα διάστημα, δεν υπάρχει αμφιβολία”.

Ενώ και ο πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ δήλωσε πως συμφωνεί με τις θέσεις του Τόμσεν για την Ελλάδα, τονίζοντας πως: “Είναι απολύτως απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους. Είδαμε την ανάπτυξη που παραμένει μηδενική”. Πρόσθεσε δε πως η χώρα χρειάζεται δομικές μεταρρυθμίσεις.

 

Οι συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ για τη χώρα μας, θα μπορούσαν να γίνουν στις 21-23 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του Ταμείου, σκιαγραφώντας το πλαίσιο για μία ψηφοφορία στο Συμβούλιο του Ταμείου μετά τη σύνοδο, δήλωσε μία πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Ωστόσο κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Το δημοσίευμα του πρακτορείου σημειώνει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να αναλάβουν μία σαφή δέσμευση για ένα σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου το ΔΝΤ να συμβάλλει στο πρόγραμμα βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ.

Το ΔΝΤ διαψεύδει το Bloomberg: Δεν ισχύουν τα περί νέου δανείου προς την Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαψεύδει τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg από τη Γερμανία, το οποίο υποστήριζε ότι το Ταμείο σχεδιάζει να χορηγήσει νέο δάνειο στην Ελλάδα ύψους 3-6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων παραπέμποντας σε χθεσινή απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, στον δημοσιογράφο που υπογράφει το δημοσίευμα και σύμφωνα με την οποία δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση σε επίπεδο Εκτελεστικού Συμβούλιου του ΔΝΤ για χρηματοδοτική συνεισφορά προς την Ελλάδα.

Πηγές από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι το Ταμείο ζήτησε από το πρακτορείο να τροποποιήσει την ιστορία του συμπεριλαμβάνοντας την επίσημη θέση του ΔΝΤ. Το Bloomberg ήδη το έκανε, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πηγή βίντεο: Twitter/Dimadis