"Καμπανάκι" από ΣΕΒ: Η αβεβαιότητα καθηλώνει την ανάπτυξη

«Τελικά, η αβεβαιότητα όντως έχει επιπτώσεις, όπως καταδεικνύει η καθήλωση της ανάπτυξης το 2016», επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο του δελτίο, σχολιάζοντας την πτώση του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2016 κατά -1,1%, ενώ προειδοποιεί ότι αν δεν αρθεί η αβεβαιότητα η ανάκαμψη το 2017 θα μείνει μόνο στα χαρτιά.

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο, η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης καθώς και η μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στις αρχές του 2017, δεν προοιωνίζονται καλό οικονομικό αποτέλεσμα για το α’ τρίμηνο του 2017. Αναλύοντας τις επιδόσεις του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του έτους σημειώνει ότι η ύφεση οφείλεται εν πολλοίς στη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών και πτώση των επενδύσεων (και παγίων και αποθεμάτων), παρά τη διατήρηση των δεικτών οικονομικής δραστηριότητας σε αυξητική, αν και κατά τι μειωμένη σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2016, τροχιά.

Η όξυνση της αβεβαιότητας στο δ’ τρίμηνο του 2016 οφείλεται στην αναστάτωση που προκλήθηκε στην οικονομία από την ατελέσφορη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, καθώς και την προσδοκώμενη μεγάλη αύξηση του φορολογικού βάρους το 2017.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η ματαίωση επενδυτικών σχεδίων προφανώς οδήγησε σε κάποια εξασθένιση της παραγωγής και αντίστοιχη μείωση των αποθεμάτων, ενώ αν δεν ανατραπεί, αναμένεται να οδηγήσει και σε μείωση των εισαγωγών. Στο πλαίσιο αυτό, η μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος και η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις αρχές του 2017, δεν προοιωνίζονται καλό οικονομικό αποτέλεσμα για το α’ τρίμηνο του 2017 τονίζει και συμπληρώνει ότι η ταχεία άρση των αβεβαιοτήτων προκύπτει ως επιτακτική ανάγκη για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για το 2017 και η ανάκαμψη να μην μείνει στα χαρτιά.

Συνάντηση Φέσσα με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων

Με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών συναντήθηκε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις με τη κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και οι προοπτικές της, ενώ από πλευράς του ΣΕΒ δόθηκε έμφαση στο αναπτυξιακό σκέλος της τρέχουσας αξιολόγησης καθώς και στα κίνητρα για επενδύσεις.