Ο Σόιμπλε επιμένει: Μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό, φορολογικό και εργασιακά

Στην υλοποίηση νέων παρεμβάσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας επέμεινε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο περιθώριο των εργασιών του Ecofin, στις Βρυξέλλες, ωστόσο κατανόησε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει περαιτέρω διορθώσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα για πολιτικούς λόγους» και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα αργότερα».

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν, δεν έχει επέλθει συμφωνία για τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, οι οποίοι αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος βοήθειας και υποστήριξε ότι το μείζον ζήτημα για την Ελλάδα είναι οι μεταρρυθμίσεις, ενώ το «ζήτημα του χρέους έπεται».

Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και εργασιακά και ότι «στο τέλος, αυτό που μετράει είναι οι μεταρρυθμίσεις» και επανέλαβε ότι «το χρέος δεν αποτελεί πρόβλημα γι’ αυτή τη δεκαετία».

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ξεκαθάρισε πως «τις επόμενες ημέρες, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην ελληνική πρωτεύουσα και εκεί θα έχουν πολλή δουλειά» και πρόσθεσε πως «πρέπει να γίνουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις» και ότι «οι συζητήσεις θα αφορούν το φορολογικό, το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά».

Kαταλήγοντας, ο επικεφαλής του Eurogroup διευκρίνισε πως «δεν υπάρχει βιασύνη, καθώς δεν βρισκόμαστε σε έκτακτη κατάσταση» και εξήγησε ότι «η Αθήνα δεν αντιμετωπίζει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας».