Η πρώην σύζυγος του Στρος Καν "σπάει" τη σιωπή της - Είκοσι χρόνια ψέματα

Το Χρονικό μιας Πληγωμένης Γαλλίας: Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου που υπογράφει η Αν Σανκλέρ, δημοσιογράφος και πρώην σύζυγος του Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος “καρατομήθηκε” από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με την καμαριέρα στο ξενοδοχείο Σοφιτέλ της Νέας Υόρκης. Αμέσως μετά ο Στρος Καν συνελήφθη και έχασε τη θέση του Διευθυντή του ΔΝΤ.

Εκείνη την περίοδο η Αν Σανκλέρ στάθηκε στο πλευρό του επί 20 χρόνια συζύγου της, τον οποίο στήριξε μέχρι τέλους. «Δεν εγκαταλείπεις έναν άνθρωπο όταν βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος», έλεγε η ίδια.

Όπως πολλές γυναίκες εθελοτυφλούν εξαιτίας της υπερβολικής αγάπης για το ταίρι τους, έτσι και η Αν δεν μπορούσε να πιστέψει τη σκοτεινή πλευρά του συζύγου της (και παρολίγον Προέδρου της Γαλλίας) σχετικά με τη σεξουαλική του ζωή. Όταν όμως ξέσπασε και άλλο σκάνδαλο, με πόρνες στο ξενοδοχείο Carlton, ένιωσε μέσα της κάτι να ραγίζει: «Τα πάρτι, οι πόρνες, ο Dodo la Saumure, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», σημειώνει το Vanity Fair.

Τελικά η Σανκλέρ εγκατέλειψε τον Στρος Καν μέσα σε 24 ώρες, την Άνοιξη του 2012, κλείνοντας μια για πάντα το κεφάλαιο του έγγαμου βίου τους που ξεκίνησε να γράφεται το 1995: «Αναρωτιέμαι αν είκοσι χρόνια από τη ζωή μου ήταν είκοσι χρόνια ψέμματα», δήλωσε στο γαλλικό περιοδικό.

Γνωστή δημοσιογράφος η ίδια και μια από τις πιο πλούσιες γυναίκες της Γαλλίας, αποφάσισε να μιλήσει σε βιβλίο, το οποίο θα κυκλοφορήσει την 1η Μαρτίου με τίτλο « Chronique d’une France blessée», Χρονικό μιας πληγωμένης Γαλλίας.

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της, μίλησε στο Vanity Fair Μαρτίου περιγράφοντας τα συναισθήματα και τις σκέψεις της για τη μεγάλη κρίση που πέρασε ο δεύτερος γάμος της πριν από 6 χρόνια:  «Αυτή η περίοδος ίσως με ακολουθεί ως τον θάνατό μου», δηλώνει.

Ωστόσο η Αν Σανκλέρ δεν είχε αμφιβολίες για τα παραστρατήματα του Ντομινίκ Στρος Καν, ωστόσο τον πίστευε και τον ακολουθούσε σχεδόν τυφλά.

«Δεν ήξερα τίποτα, του είχα εμπιστοσύνη, δεν ρωτούσα τίποτα. Υπάρχει η άρνηση της γυναίκας που δεν θέλει να ξέρει. Αλλά όταν είχα αμφιβολίες, και είχα αρκετές αμφιβολίες, ο Ντομινίκ με καθησύχαζε πάντα. Μόνο εσύ υπάρχεις για μένα, μου έλεγε».

Κοντά της υπήρχαν άνθρωποι που γνώριζαν την κατάσταση, όπως μια στενή φίλη της που μίλησε στο Vanity Fair: «Η Αν έχει ένα είδος απίστευτης απλοϊκότητας», σημειώνει.

Όταν το σκάνδαλο με την καμαριέρα έκανε το γύρο των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, μια φίλη της, η Rachel Kahn, την είχε συμβουλέψει: «Σήκω και φύγε. Βγες από αυτή την κόλαση». Η Αν Σανκλέρ όμως παρέμεινε στο πλευρό του συζύγου της.

Η τεράστια περιουσία

Η Αν Σανκλέρ γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου του 1948 στη Νέα Υόρκη. Είναι η κληρονόμος μιας βαθύπλουτης οικογένειας Γαλλοεβραίων που διέφυγε, πριν καταλάβουν τη Γαλλία οι Ναζί, στην αμερικανική Πολιτεία.

Το πραγματικό της όνομα είναι Αν-Ελίζ Σβαρτς. Ο πατέρας της το άλλαξε σε Σανκλέρ το 1949, ίσως για να κρύψει την εβραϊκή του καταγωγή, και είναι μια από τις πιο πλούσιες γυναίκες της Γαλλίας.

Ο παππούς της από την πλευρά της μητέρας της, Πολ Ρόζενμπεργκ, ήταν ο μεγαλύτερος Γάλλος έμπορος έργων τέχνης του 20ού αιώνα. Από την αμύθητη περιουσία, κληρονόμησε 160 πίνακες Γάλλων ζωγράφων που η αξία τους αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010 μπήκαν στον τραπεζικό λογαριασμό της 53 εκατομμύρια ευρώ. Η «Γυναίκα στα πράσινα και στα κόκκινα» του Φερνάν Λεζέ πωλήθηκε για 20 εκατ. ευρώ και η «Οδαλίσκη» του Ματίς για 33 εκατ. ευρώ. Η συλλογή της φυλάσσεται σε μια θυρίδα σε τράπεζα του Λιβόρνο, στην Ιταλία.

Ο γάμος της με τον Ντομινίκ Στρος Καν δεν ήταν ο πρώτος της, καθώς προηγήθηκε εκείνος με τον Πολωνοεβραίο δημοσιογράφο Ιβάν Λεβάι, ο οποίος μετανάστευσε μετά τον πόλεμο στη Γαλλία, έχοντας χάσει ολόκληρη την οικογένειά του στο Άουσβιτς. Μαζί του απέκτησε 3 παιδιά, αλλά τον χώρισε για να παντρευτεί, το 1995, τον Στρος Καν.

Όταν το 1997 ο Στρος Καν ορίστηκε Υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, διέκοψε τη δημοφιλή εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή της «7+7» για να μη δώσει δικαίωμα για παρεξηγήσεις. Θα συνεχίσει την καριέρα της πίσω από τις κάμερες της Τf1, αλλά αργότερα θα μετακινηθεί στο Paris Μatch.

Από την πλευρά του ο γαλλικός Τύπος υποστηρίζει ότι η Αν Σανκλέρ γνώριζε το πάθος του συζύγου της για τις γυναίκες.

Μάλιστα η εφημερίδα Liberation αποκάλυψε ένα άγνωστο επεισόδιο που είχε ο Στρος Καν σε πτήση της Αιρ Φρανς από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη, πριν από χρόνια. Ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ προσέγγισε ερωτικά με χυδαίο τρόπο μια αεροσυνοδό, από την οποία ζήτησε να κάνουν σεξ στις τουαλέτες του αεροπλάνου. Το κορίτσι δεν είπε ούτε μια λέξη, του έδωσε όμως δυο γερά χαστούκια.