Με φόντο τις πιέσεις από πλευράς Ευρωπαίων και ΔΝΤ, η Ελλάδα βρίσκεται για άλλη μια φορά στη “γωνία” χωρίς να έχει επιλογές: Η ψήφιση των μέτρων που απαιτούνται για να πειστεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης φαίνεται να είναι η μόνη λύση, παρά τα συμπεράσματα του Eurogroup περί λανθασμένους υπολογισμούς εκ μέρους του Ταμείου.
Μέχρι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είναι από τις πιο φιλικές πλευρές απέναντι στη χώρα μας, δηλώνει πως όταν οι θεσμοί επιστρέψουν στην Αθήνα (εφόσον η ελληνική πλευρά ψηφίσει άμεσα τα πρόσθετα μέτρα), θα ζητήσουν μέτρα κάτω των 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό θα γίνει και αφού το ΔΝΤ επανεξετάσει τις προβλέψεις του για την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό το πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο.
Όσο για το Eurogroup της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου, δεν αναμένεται τίποτα περισσότερο από την καταγραφή της προόδου που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα, μια συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν μετά το 2018, καθώς και το ζήτημα με τα εργασιακά που θα φέρει τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα.
Τις παραπάνω δηλώσεις έκανε ο Πρόεδρος του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος πρόσθεσε πως οι καθυστερήσεις οδηγούν τις περισσότερες φορές σε χειρότερη συμφωνία, σημειώνοντας ότι «δεν θέλουμε ούτε να σκεφτόμαστε τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ», ενόψει της λήξης των ομολόγων του Ιουλίου. Όσο για την ελάφρυνση του χρέους, ούτε λόγος.
Την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα Die Welt αποκαλύπτει λεπτομέρειες για μια από τις πολλές επαφές που είχαν το τελευταίο διάστημα η Άγκελα Μέρκελ και η Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα εκείνο που προέκυψε είναι πως Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία, αλλά και οι χώρες της Βαλτικής που βρίσκονται στην άμεση επιρροή τους, δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουν κάτι περισσότερο από αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί για την ελάφρυνση του χρέους πριν από το 2018.
Αυτό βρίσκει σύμφωνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα διεμήνυε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο (“εξαιρετικά μη βιώσιμο” έλεγε στις εκθέσεις του). Κατά τα άλλα, η εμμονή του για συντάξεις και αφορολόγητο είναι σταθερή, μια θέση που υποστήριξε την Παρασκευή και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Από την πλευρά της η Αθήνα ξεκαθάρισε δια στόματος Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η καθυστέρηση δεν είναι ο λόγος που δεν ολοκληρώνεται η δεύτερη αξιολόγηση, καθώς το ΔΝΤ ζητούσε μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ ήδη από το περασμένο καλοκαίρι.
Συνεχίζοντας ο Υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στη στάση του Ταμείου για τα νέα μέτρα τόνισε πως «αυτά τα επιχειρήματα συνοδεύτηκαν με την επωδό ότι αν αυτά δεν σας αρέσουν υπάρχουν και άλλα! Πώς είναι, λοιπόν, δυνατό να μην υπάρχει καθυστέρηση με αυτή την τακτική και με έναν Σόιμπλε που παραμένει σφίγγα σε ό,τι αφορά το χρέος;».