Η μυστική πρόταση της Μέρκελ για το ελληνικό πρόγραμμα - Λέξη για το χρέος μέχρι τις εκλογές

Παρασκηνιακή κινητοποίηση για την ελληνική αξιολόγηση σημειώνεται το τελευταίο διάστημα με “πρωταγωνίστρια” την Άγκελα Μέρκελ, η οποία φέρεται να καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση στις συναντήσεις που θα έχει με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ζαν Κλον Γιουνκέρ στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη η Γερμανίδα Καγκελάριος θα προτείνει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί το ποσό που θα εκταμιεύσει. Παράλληλα θα γίνει συζήτηση και για το χρέος, ωστόσο τίποτα δεν θα ανακοινωθεί επίσημα μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Οι επαφές αναμένεται να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει το Ταμείο και αν θα δεχθεί να κάνει κάποιες υποχωρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Όπως αναφέρει το Euro2day, ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγες ώρες πριν από το Eurogroup της Δευτέρας βρίσκεται συνεχώς σε επικοινωνία με ομολόγους του και επικεφαλής των θεσμών, ενώ και ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα έχει επαφές με κορυφαίους παράγοντες του εξωτερικού, οι οποίες θα ενταθούν μετά τη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.