Στους κινδύνους που προκαλούνται στο ελληνικό πρόγραμμα από τις διαφωνίες των δανειστών με φυσικό επακόλουθο το αφήγημα των πρόωρων εκλογών να έχει πολλές πιθανότητες λόγω του αυξανόμενου πολιτικού κόστους για την κυβέρνηση και της ισχνής πλειοψηφίας της στη Βουλή, αναφέρεται σήμερα η αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Ο οίκος επισημαίνει ότι η απόφαση του ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο σημαίνει πως το Ταμείο δεν μπορεί να παράσχει οικονομικούς πόρους στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος εξωτερικής στήριξης της Ελλάδας.
Τονίζει, οι πρόωρες εκλογές μπορεί να φέρουν μια νέα, συντηρητική κυβέρνηση, με μεγαλύτερη τάση προς τις μεταρρυθμίσεις, όμως η ελληνική οικονομία θα πλήττονταν και πάλι από την αβεβαιότητα, ωστόσο αναμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι “το αδιέξοδο μεταξύ του ΔΝΤ και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, που είναι βασικοί πιστωτές της Ελλάδας, είναι πιστωτικά αρνητικό για το κράτος, διότι αυξάνει την πιθανότητα ενός ή περισσότερων δυσμενών αποτελεσμάτων”.
Σύμφωνα με τη Moody’s, οι Ευρωπαίοι πιστωτές έχουν μια πιο αισιόδοξη άποψη για τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας σε σχέση με το ΔΝΤ, όπως η εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Από την πλευρά του το ΔΝΤ, πιστεύει πως η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα μόνο 1,5% ετησίως.
“Το αδιέξοδο ενέχει αρκετά ρίσκα για την Ελλάδα” σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, εξηγώντας ότι το Ταμείο ασκεί πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περισσότερα μέτρα από αυτά που είχε αρχικώς προβλέψει για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM. Υπάρχει ακόμη κίνδυνος κήρυξης χρεοστασίου στις επερχόμενες λήξεις ομολόγων στο σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.
Η Moody’s βέβαια δεν αναμένει χρεοκοπία, αλλά θεωρεί ότι είναι πιο πιθανό να βρεθεί ένας πολιτικός συμβιβασμός, που θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους πιστωτές να παράσχουν χρηματοδότηση-γέφυρα στην ελληνική κυβέρνηση. Καταλήγοντας η Moody’s διαπιστώνει ότι υπάρχει κίνδυνος το ελληνικό πρόγραμμα να χρειαστεί επαναδιαπραγμάτευση μετά τις γερμανικές εκλογές, δεδομένου ότι το ΔΝΤ είναι απίθανο να αλλάξει την άποψη και τις θέσεις του για το ελληνικό χρέος και τις μεταρρυθμίσεις.