Συνάντηση Τσίπρα - Ποροσένκο στο Κίεβο

Συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνεχίζει για δεύτερη ημέρα την επίσκεψή του στην Ουκρανία.

Το πρωί ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί το μουσείο και τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας του Κιέβου, ενώ θα ακολουθήσει η κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, μετά το πέρας των οποίων ο πρωθυπουργός και ο Ουκρανός Πρόεδρος θα προβούν σε κοινές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ. Στη συνέχεια οι κ.κ. Τσίπρας και Ποροσένκο θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού θα κλείσει με τη συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους της πολυάριθμης ελληνικής κοινότητας της Ουκρανίας (αριθμεί πάνω από 100.000). Κάποιοι από αυτούς, ζουν σε περιοχές που διεξάγονται συγκρούσεις, για αυτό και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε χθες, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων με τον ομόλογό του Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, το ελληνικό ενδιαφέρον για την ασφάλεια των ανθρώπων αυτών. Θέμα το οποίο σχετίζεται άμεσα βεβαίως, με το ευρύτερο ζήτημα της ειρήνευσης στην Ουκρανία, για το οποίο ο κ. Τσίπρας διατύπωσε τη διπλή πρόταση: ειρήνη στην Ουκρανία – εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ. Ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του για τον τελευταίο γύρο αναζωπύρωσης των συγκρούσεων.

Επιπλέον επισήμανε τις κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αναφορές και εστίασε στη δυνατότητα για ακόμη πιο στενές σχέσεις των δύο χωρών. «Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες μπροστά μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ οι δύο Πρωθυπουργοί συναποφάσισαν τη συγκρότηση ελληνο-ουκρανικής διυπουργικής επιτροπής. «Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού εδραιώνει τις σχέσεις των δύο χωρών» παρατήρησε, από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας.