Το ΔΝΤ εκπλήσσει την ΕΕ: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες περικοπές

Η ένταση που κυριαρχεί στο κλίμα μεταξύ των δανειστών θα αποτελέσει την κύρια αιτία της αποτυχίας του Eurogroup tης 20ης Φεβρουαρίου, αναφέρει άρθρο της La Repubblica, το οποίο “βλέπει” ότι δεδομένων των συνθηκών, οι ελπίδες να προκύψει συμφωνία με την Ελλάδα περιορίζονται στο ελάχιστο.

«Το ΔΝΤ εκπλήσσει την Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες περικοπές», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος που υπογράφει ο δημοσιογράφος Έττορε Λιβίνι, ο οποίος σημειώνει ότι «ο πόλεμος νεύρων ανάμεσα στους δανειστές κινδυνεύει να ρίξει στο χάος την όλη ελληνική κατάσταση».

Το άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 8/2, υπενθυμίζει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη συνεδρίαση της Δευτέρας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να εγκρίνει νέες περικοπές, μετά από την εντυπωσιακή φορολογική προσαρμογή των τελευταίων ετών». Αίτημα του Ταμείου είναι «μία ουσιαστική μείωση του δημόσιου χρέους, ώστε να τύχει εγγύησης η βιωσιμότητα του προγράμματος βοήθειας».

Συνεχίζοντας το δημοσίευμα αναφέρεται και στη δήλωση του Προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος επέκρινε την έκθεση του ΔΝΤ λέγοντας ότι είναι ξεπερασμένη, καθώς “η Αθήνα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση”. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «το χρέος δεν μπορεί να σβηστεί, αλλά το πολύ να μειωθεί εάν ο κ. Τσίπρας διατηρήσει εποικοδομητική στάση».

Η La Repubblica σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να επιβάλει νέα μέτρα λιτότητας. Ωστόσο, συνεχίζει το άρθρο, «σύμφωνα με ορισμένες φήμες ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα μπορούσε να κάνει μία μερική παραχώρηση, για να απεμπλακεί η κατάσταση, όπως, ίσως, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου».

Τέλος, ο Λίβινι γράφει πως «κάποιοι μιλούν για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών», αν και υπογραμμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας το διαψεύδει.