Στουρνάρας: Σε πορεία ανάπτυξης η Ελλάδα - Οι μεταρρυθμίσεις να είναι βιώσιμες

Θετικό ρυθμό ανάπτυξης προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ.Γιάννης Στουρνάρας συνολικά για το 2016. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κεντρικού τραπεζίτη, κατά την παρουσίαση της «Έκθεσης για τη Μετάβαση 2016-17» της European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης, γεγονός που επιβάλλει τις μεταρρυθμίσεις να είναι πολιτικά βιώσιμες, ώστε να διασφαλίσουν την κοινωνική συνοχή.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι η «ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2016, καθιστά λογικό να περιμένουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το έτος συνολικά, για πρώτη φορά από το 2014».

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως «είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν στη συνέχεια για να μείνει η Ελλάδα στο δρόμο ενός νέου, εξωστρεφούς αναπτυξιακού μοντέλου, να διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή».

Όπως είπε, πρόκειται για προϋπόθεση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι πολιτικά βιώσιμες.

Ο κεντρικός τραπεζίτης στάθηκε στην ομιλία του στη βελτίωση στο διαρθρωτικό πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα κατά παραπάνω από 17 ποσοστιαίες μονάδες του δυνητικού ΑΕΠ την περίοδο 2009-2016.

Ο ίδιος εξήγησε πως λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση του οικονομικού κύκλου, η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα ήταν υπερδιπλάσια από αυτή που πέτυχαν άλλα κράτη-μέλη, τα οποία εφάρμοσαν παρόμοια προγράμματα.

Εξάλλου, όπως τόνισε, επιτεύχθηκε «η ανάκτηση της μεγάλης σωρευτικής απώλειας στην ανταγωνιστικότητα του κόστους εργασίας έναντι των εμπορικών μας εταίρων τη περίοδο 2000-2009, καθώς και η εξάλειψη του ελλείμματος του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, το οποίο είχε ξεπεράσει το 15% του ΑΕΠ το 2008».

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υποστήριξε κατά το β’  και γ΄ τρίμηνο του 2016 υποχώρησε ελαφρώς ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, για πρώτη φορά από το 2014.

Σημειώνεται ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για τη Μετάβαση 2016-2017 αποτυπώνει με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

Περισσότερα για την έκθεση σε σχετικό άρθρο εδώ.