Μικρό το καλάθι των προσδοκιών στο Eurogroup της Πέμπτης-Τι επιδιώκει η Κυβέρνηση

Με μικρό καλάθι προσέρχεται η κυβέρνηση στη συνεδρίαση του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Προτεραιότητα της είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μετά και την έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, από το ΔΣ του ESM. Οι ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας εστιάζουν πλέον στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, αυτή της 20ής Φεβρουαρίου, αφού πλέον έχει ξεκαθαριστεί ότι στη συνεδρίαση που θα γίνει στις 26 Ιανουαρίου δεν μπορεί να προκύψει κάτι περισσότερο, πέραν της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων, οι οποίες παραμένουν «παγωμένες» εδώ και μήνες.

Από τα μέσα του Δεκέμβρη, οπότε και αποχώρησαν οι επικεφαλής των δανειστών από την Αθήνα, δεν έχει γίνει το παραμικρό βήμα προόδου, στο πεδίο των διαπραγματεύσεων. Το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τους όρους και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα επέστρεφαν στην Αθήνα οι δανειστές, ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Εφόσον αυτό γίνει εφικτό τότε μετατίθεται το κλείσιμό της στο επόμενο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου με απώτερο σκοπό την πολυπόθητη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν ότι στο Eurogroup της Πέμπτης η κυβέρνηση επιδιώκει μια επί της αρχής συμφωνία, ώστε να επιστρέψουν στις αρχές του επόμενου μήνα τα τεχνικά κλιμάκια και στο Eurogroup του Φεβρουαρίου να έχει κλείσει η αξιολόγηση.

Την ίδια ώρα Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το τι πρέπει να πράξει η Αθήνα, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει για δέσμευση της Κυβέρνησης στην άμεση θεσμοθέτηση μέτρων, τα οποία όπως υποστηρίζει, θα κάνουν πιο αποτελεσματικό το πρόγραμμα και ζητά μείωση του αφορολόγητου ορίου, αλλά και μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, την ώρα που η Κομισιόν διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα, αφού η Ελλάδα είναι εντός των στόχων με τα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα μέτρα.

Αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει σε κάθε τόνο ότι η συμμετοχή του Ταμείου είναι απαραίτητη για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος και προειδοποιεί ότι οι εναλλακτικές της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα λύσεις, θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστες.

Βασική επιδίωξη του Eurogroup της Πέμπτης είναι να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος, ώστε να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.

Η επιστολή Τσακαλώτου στο Eurogroup

Δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι στο τοπίο των διαπραγματεύσεων μετά και την αποστολή της επιστολής του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη, μέσω της οποίας τους ενημερώνει ότι το οικονομικό επιτελείο θα μεταβεί στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με συγκεκριμένες θέσεις σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, η πρόταση αυτή θα περιλαμβάνει παράταση του «κόφτη» για το 2019, με μείωση του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων, σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους στόχους, ωστόσο αυτά δεν αναφέρονται στην επιστολή.

Αυτό που επιδιώκει η Αθήνα είναι να διαφανεί η προθυμία της για περαιτέρω προσπάθειες, ώστε να επιστρέψουν οι επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα. Παρόλα αυτά ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο και να μετατεθεί για το καλοκαίρι κι’ αυτό γιατί από τον Μάρτιο μπαίνουν σε εκλογικούς ρυθμούς η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία.

«Πόλεμος» Κυβέρνησης- Ν.Δ. για χρέος και συντάξεις

Τα χαμόγελα ωστόσο επέστρεψαν στην κυβέρνηση καθώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που οδηγούν σε απομείωση του κατά 20% του ΑΕΠ έως το 2060. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του ESM είχε παγώσει λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να χορηγήσει τη 13η σύνταξη χωρίς να ενημερώσει τους εταίρους, η οποία κατέστησε αναγκαία μια απολογητική επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς τους εταίρους του, ώστε να επαναδρομολογηθεί η διαδικασία.

Με ανακοίνωση του το Μαξίμου, ασκεί σκληρή κριτική στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είχαν πάρει σαφείς αποστάσεις από την απόφαση εκείνη και απείχαν στη σχετική ψηφοφορία στη βουλή:

Όπως αναφέρει το Μαξίμου, η απόφαση του ESM εξανεμίζει και το τελευταίο φύλλο συκής που είχε μείνει στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτηρίζει «βαρύτατα εκτεθειμένο», ενώ τονίζει πως «βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο άβολες διαπιστώσεις. Και η στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους δόθηκε από την κυβέρνηση και η απομείωση του χρέους προχωρά κανονικά».