"Καρφί" Τσακαλώτου για τον Σόιμπλε: Η εμμονή με τους κανόνες θα διαλύσει την ΕΕ

Ένα αιχμηρό κείμενο με «κρυφό» αποδέκτη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έγραψε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, το οποίο δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου στο Open Democracy λίγο μετά την επιστολή προς τους θεσμούς για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας απέναντι στη συμφωνία.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη θα οδηγηθεί αργά ή γρήγορα σε διάλυση στη περίπτωση της «τυφλής» υπακοής στην άποψη ότι «οι κανόνες είναι κανόνες», η οποία είναι και το «μότο» του Γερμανού ομολόγου του. Παράλληλα, σημειώνει ότι η στάση αυτή ενισχύει την ακροδεξιά στη Γηραιά Ήπειρο.

Όπως σημειώνει ο Υπουργός, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν είναι το σπίτι «της λογικής συζήτησης», κάνοντας λόγο για την Ευρώπη των δύο αφηγημάτων: Από τη μία βρίσκεται εκείνο του νότου και του Αριστερού φάσματος, όπου οι πολίτες είναι απογοητευμένοι σε μεγάλο βαθμό και από την άλλη εκείνο του βορρά και της δεξιάς, όπου οι κανόνες είναι κανόνες. Συνεχίζοντας ο κ. Τσακαλώτος εξαπολύει κατηγορίες σε βάρος των ευρωπαϊκών θεσμών ότι έχουν «κολλήσει» στην προ κρίσης εποχής, όταν ο πληθωρισμός και η δημοσιονομική ανευθυνότητα θεωρούνταν τα μεγάλα προβλήματα.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι όχι μόνο έχουμε κολλήσει με τις πιο ανεξάρτητες εκ των κεντρικών τραπεζών, με εμμονή με τον κίνδυνο του πληθωρισμού. Αλλά και με ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας που λειτουργεί ως μόνιμος ζουρλομανδύας», γράφει μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος. «Το επιχείρημα είναι ότι η ΕΕ βασίζεται σε κανόνες και ότι αλλάζοντάς τους συχνά μπορεί μόνο να υπονομευθεί η αξιοπιστία της ΕΕ και του ευρώ. Επιπλέον, οι πολίτες του βορρά έχουν κουραστεί να διασώζουν εκείνους του νότου που είτε δεν μπορούν είτε είναι απρόθυμοι να συμμορφωθούν με τους κανόνες. Υπάρχουν όρια στην αλληλεγγύη και η περαιτέρω αποδυνάμωση των κανόνων ρίχνει νερό στον μύλο των λαϊκιστών», γράφει ο υπουργός Οικονομικών.

«Με λίγα λόγια, η Ευρώπη μπορεί να σωθεί ως ενιαίο σύνολο αν όλες οι χώρες μέλη γίνουν περισσότερο σαν τη Γερμανία. Αν δεν το κάνουν, τότε οι λαϊκίστικες και φυγόκεντρες δυνάμεις θα ενισχυθούν στον βορρά και θα υπονομεύσουν το ευρωπαϊκό ιδεώδες», γράφει ο κ. Τσακαλώτος, ασκώντας στην ουσία αρνητική κριτική σ’ αυτό το αφήγημα.

Το κοινωνικό αφήγημα έχει τη στήριξη διανοούμενων και όχι μόνο μερικών οικονομολόγων και κυρίως αντιμετωπίζει τους φόβους εκείνων που στρέφονται προς την ακροδεξιά, προτείνοντας αλλαγή ατζέντας και μεταρρύθμιση προτεραιοτήτων, αναφέρει επίσης ο Υπουργός Οικονομικών. «Κατανοεί τον ρόλο της ξενοφοβίας στην ακροδεξιά πολιτική, αλλά θεωρεί ότι τέτοια προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αν δεν ανακουφιστεί ο φόβος και η αβεβαιότητα που θρέφει την ατζέντα της δεξιάς», γράφει.

«Από την άλλη το αφήγημα οι κανόνες είναι κανόνες υπόσχεται απλά περισσότερο από τα ίδια», προσθέτει, επισημαίνοντας ότι μόνο ξεκάθαρο δεν είναι γιατί υπάρχει η βεβαιότητα ότι αυτό θα οδηγήσει σε διαφορετικά αποτελέσματα στο μέλλον από ότι στο παρελθόν.

«Η επόμενη χρονιά θα δείξει ποιο αφήγημα θα επικρατήσει ή αν μπορεί να υπάρξει πραγματική προσπάθεια να πάμε πέρα από τον διάλογο των κωφών και να συγκλίνουμε σε ένα νέο αφήγημα. Η επιτυχία του ευρωπαϊκού πρότζεκτ μπορεί να βασιστεί μόνο σε δύο από τις τρεις πιθανότητες της προηγούμενης πρότασης. Εν συντομία, η ατζέντα »οι κανόνες είναι κανόνες» αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε διάλυση της Ευρώπης», καταλήγει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Διαβάστε το κείμενο στα Αγγλικά εδώ.