"Ναι" από το Eurogroup για βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup λίγο πριν από τις 8 το βράδυ της Δευτέρας, η οποία κατέληξε σε συμφωνία για τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τα οποία αποτελούσαν πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει γίνει σε τεχνικό επίπεδο, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε πως «είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει και άλλη δουλειά». Συνεχίζοντας ο Ολλανδός πολιτικός σημείωσε ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα, για να συνεχίσουν τη συζήτηση πάνω στα ανοιχτά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, για την οποία η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν αποτελεί προαπαιτούμενο.

«Έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο σε ότι αφορά στην Ελλάδα. Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να κλείσουν την β’ αξιολόγηση. Σε 1,5 χρόνο έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να γυρίσει τη σελίδα σε μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση. Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι στόχοι που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Μοσκοβισί τόνισε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα.

Όσο για την εφαρμογή των μέτρων, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε ότι αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Συντάξαμε κάποιες προτάσεις οι οποίες είναι εφικτές ώστε να οδηγηθούμε σε μία αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά μέτρα θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρέγκλινγκ, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα:

1. Εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους που αυξάνεται σε 32 έτη για αποπληρωμή.

2. Μείωση των επιτοκίων. Θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει εξοικονόμηση.

3. Διευρύνεται ο χρόνος ωρίμανσης των ομολόγων.

«Αυτά είναι μια κατεύθυνση. Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν αλλάζει βεβαίως το πρόγραμμα. Και δεν θα σταματήσουμε ώστε να υπάρξουν και σύντομες ωριμάνσεις», τόνισε ο επικεφαλής του ESM.