Τι προβλέπει το προσχέδιο συμφωνίας για τις ομαδικές απολύσεις

Ανοίγει η κερκόπορτα της αύξησης των ορίων για τις ομαδικές απολύσεις, καθώς περιέχεται στο προσχέδιο της συμφωνίας με τους δανειστές, το οποίο συζητείται μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μάλιστα στο κείμενο υπάρχουν αναφορές για άρση των διοικητικών φραγμών επί αιτημάτων για απολύσεις που είναι πάνω από τα όρια που ορίζει η νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο,υπάρχει «ένα στάδιο προέγκρισης, ένας προέλεγχος των αιτημάτων ομαδικών απολύσεων», ώστε να μην αφήνονται στην τύχη τους οι εργαζόμενοι. Πρόκειται για ένα υποτυπώδες πλέγμα προστασίας, όπως το δικαίωμα αποζημίωσης, η καταβολή των δεδουλευμένων ή και η προτίμησή τους σε επαναπρόσληψη, με εγγυήσεις που θα υποχρεώνονται οι επιχειρήσεις, ώστε να προχωρούν σε ομαδικές απολύσεις.

Σε καμία περίπτωση, αυτή η προέγκριση δεν θα περιέχει εμπλοκή του υπουργείου Εργασίας ή του Κράτους γενικότερα. Με άλλα λόγια, πέραν των ορίων που ορίζει ο νόμος ή αυτών που πρόκειται να αποφασιστούν με τον νέο νόμο για τα εργασιακά για το καθεστώς απολύσεων, καταργείται οριστικά το υπουργικό βέτο, το οποίο μέχρι σήμερα απαγόρευε τις μαζικές απολύσεις.

Ο προέλεγχος των απολύσεων θα διενεργείται μέσω ανεξάρτητου οργάνου, όπως ο Οργανισμός Διαιτησίας ή ανάλογη επιτροπή, όπως συμβαίνει και σε άλλα κράτη. Αυτό που μένει να φανεί από το τελικό κείμενο της συμφωνίας για τα εργασιακά είναι το αν θα απαγορεύονται οι ομαδικές απολύσεις όταν δεν τηρούνται κάποιες από τις εγγυήσεις που θα τις συνοδεύουν.