Φουλάρει για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης η κυβέρνηση- Εμπόδια στήνει το ΔΝΤ

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις τις τελευταίες ημέρες μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση. Ωστόσο ανοικτά παράμενουν σημαντικά ζητήματα και διεξάγονται συζητήσεις προκειμένου να γεφυρωθούν οι όποιες εκκρεμότητες.

Μεγαλύτερος αντίπαλος και δύσκολος διαπραγματευτής για την κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι για ακόμη μια φορά το ΔΝΤ. Η εκπρόσωπος του Ταμείου στην χώρα μας Ντέλια Βελκουλέσκου επιμένει στην αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων από το 5 στο 10%, δεν συζητά καμία ανατροπή στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στα εργασιακά τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με τις παραπάνω απαιτήσεις που εκφράζει το ΔΝΤ ενώ η Κομισιόν δεν έχει τοποθετηθεί επί των παραπάνω θεμάτων.

Επιπλέον το ΔΝΤ ζητά να επιβολή και άλλων δημοσιονικών μέτρων για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ την ώρα που η κυβέρνηση και η Κοιμισιόν ξεκαθαρίζουν ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει λήξει.

Όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και μέχρι τη Δευτέρα, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από απόσταση. Πάντως, αρμόδια στελέχη με γνώση των διαπραγματεύσεων δεν αποκλείουν μια έκτακτη συνεδρίαση του Euroworking Group λίγο πριν τις 5 Δεκεμβρίου, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία πριν από το Eurogroup.

Πλέον μια συμφωνία θεωρείται πολύ πιθανό να περιλαμβάνει και την υλοποίηση προαπαιτούμενων μέτρων τους επόμενους δύο το πολύ μήνες, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση. Κυβερνητικές πηγές δήλωναν ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει ο κόσμος να χαλάσει» ενώ προειδοποιούν ότι πιθανή καθυστέρηση θα επέστρεφε την οικονομία στην κατάσταση του καλοκαιριού του 2015.

Η ομάδα διαπραγμάτευσης αναμένει πλέον να πάρει στα χέρια της το κείμενο που γράφεται από το στέλεχος των δανειστών, ώστε να διαπιστώσει τις συγκλίσεις και αποκλίσεις που υπάρχουν. Παρά το ότι η κυβέρνηση δεν έχει δει ακόμα τις προτάσεις των δανειστών για τα «καυτά» ζητήματα, των αλλαγών στα εργασιακά και την πορεία των δημοσιονομικών, επικρατεί αγωνία, αλλά ταυτόχρονα και συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι το χρονοδιάγραμμα μπορεί να τηρηθεί.

Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι ένας τυχόν συμβιβασμός μεταξύ των πλευρών των δανειστών σε βάρος της Ελλάδας. Τότε, θα πρέπει να υλοποιηθούν σκληρότερες μεταρρυθμίσεις και επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα.

Η γερμανική πλευρά, μέσω του Βόλφανγκ Σόιμπλε, επιμένει ότι, είναι περιττή η ελάφρυνση του χρέους, το οποίο όπως δήλωσε χθες ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, θα είναι βιώσιμο για την επόμενη δεκαετία. Ο ίδιος, εκτός του ότι επαναλαμβάνει ότι τυχόν ελάφρυνση του χρέους θα έκανε την Ελλάδα να εγκαταλείψει τη μεταρρυθμιστική της διάθεση, σημείωσε χθες προκλητικά ότι, «οι Έλληνες ζουν πέραν των δυνατοτήτων του».

Από την άλλη, ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Euroworking Group και γνώστης της κατάστασης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, οι παρούσες συζητήσεις μεταξύ Αθηνών και δανειστών μπορούν να ανοίξουν το δρόμο των συζητήσεων το Δεκέμβριο για την ελάφρυνση του χρέους.

«Χρειάζεται να κάνεις μεταρρυθμίσεις και αυτό θα φέρει την ανάπτυξη και θα ξεκλειδώσει τα μέτρα για τα οποία στην πραγματικότητα έχουμε ήδη συμφωνήσει», δήλωσε στο Bloomberg, συμπληρώνοντας, «είμαι πολύ αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσουμε εκεί και μετά θα είναι σχετικά ήπια η πλεύση για το υπόλοιπο του προγράμματος». Εκτίμησε δε ότι, αν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, στην οποία θα περιλαμβάνονται τα εργασιακά, «τότε όλες οι συζητήσεις για το χρέος μπορούν, ελπίζω, να ολοκληρωθούν».

Ξεκαθάρισε, παράλληλα ότι, απαραίτητη στις συζητήσεις είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ, σημειώνοντας πως «οι συνάδελφοι του ΔΝΤ να είναι έτοιμοι να πάνε στο ΔΣ του Ταμείου και να τους προτείνουν να δώσουν ένα ακόμα πρόγραμμα στην Ελλάδα».

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, το ΔΝΤ εγείρει απαιτήσεις οι οποίες δεν έχουν πλήρη ταύτιση με την ευρωπαϊκή πλευρά του κουαρτέτου.