Λαγκάρντ: Βιώσιμο χρέος & μεταρρυθμίσεις, αλλιώς φεύγουμε

Τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα επανέλαβε για ακόμα μία φορά η Διευθύντριά του, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου ενόψει των εργασιών της Συνόδου του Ταμείου, η Λαγκάρντ κάλεσε την Ελλάδα να προχωρήσει πιο δυναμικά με την εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “έχει υπάρξει κάποια πρόοδος, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα».

Η Διευθύντρια του ΔΝΤ ξεκαθάρισε εκ νέου ότι οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα εκτός από τις μεταρρυθμίσεις, είναι και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι οι όροι αυτοί δεν έχουν αλλάξει: «Για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα απαιτούνται βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Οι όροι μας είναι γνωστοί εδώ και καιρό και δεν έχουν αλλάξει».

Συνεχίζοντας η ίδια παραδέχθηκε ότι η παγκόσμια οικονομία παραμένει εδώ και καιρό υποτονική, σημειώνοντας ότι “το “κλειδί” είναι να δράσουμε άμεσα».

Ως λύση για την τόνωση της ανάπτυξης, η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να γίνει μεγαλύτερη συνεργασία, ώστε παράλληλα να επιμεριστούν καλύτερα τα οφέλη της οικονομίας.

Όσο για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τόνισε ότι αρκετές τράπεζες θα πρέπει να ελέγξουν και να αναπροσαρμόσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο.