Στο εδώλιο τέσσερις για το σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή - Ανάμεσά τους ο Μ.Καρχιμάκης

Την παραπομπή σε δίκη, δύο υπαλλήλων της ΕΥΠ, για παραβίαση μυστικών της Πολιτείας και του πρώην υπουργού, Μιχάλη Καρχιμάκη, για ηθική αυτουργία, εισηγείται η εισαγγελέας Μαρία-Σοφία Βαΐτση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και του σχεδίου δολοφονίας του πρώην Πρωθυπουργού Καραμανλή, που είχε αναστατώσει το πανελλήνιο 11 χρόνια πριν.

Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός, ζητά και την παραπομπή πρώην στελέχους των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, του αμερικανού πράκτορα William Bazil, για το αδίκημα της απόπειρας κατασκοπείας.

Η εισαγγελική πρόταση αφορά τις δύο, από τις τρεις συνολικά, δικογραφίες που χειρίστηκε επί μακρό χρονικό διάστημα ο ανακριτής Δημήτρης Φούκας, σχετικά με το αποκαλούμενο «σχέδιο Πυθία 1», τις υποκλοπές και την υπόθεση παραβίασης μυστικών της Πολιτείας.

Η πρώτη δικογραφία, για το «σχέδιο Πυθία» αφορά τις καταγγελίες για επιχείρηση δολοφονίας του τότε Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, εξαιτίας της οικονομικής και ενεργειακής προσέγγισης της κυβέρνησής του με την Ρωσία. Η δικογραφία έχει σχηματιστεί κατά αγνώστων δραστών.

Με την πρότασή της, η εισαγγελική λειτουργός ζητά, όσον αφορά την δεύτερη δικογραφία για τις υποκλοπές, να παραπεμφθεί σε δίκη για το αδίκημα της απόπειρας κατασκοπείας, ο 66χρονος Αμερικανός υπήκοος William Bazil, πρώην υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας. Η εισαγγελική λειτουργός θεωρεί υπαίτιο τον 66χρονο για παράνομη καταγραφή απόρρητων τηλεφωνικών συνομιλιών, που αφορούσαν συμφέροντα του κράτους, το διάστημα μεταξύ Αυγούστου 2004 και Μαρτίου 2005.

Καρχιμάκης: Στημένη η υπόθεση – Aνήθικη και ανυπόστατη πολιτική δίωξη

Για “κατασκευασμένη από υπόδικους υπόθεση” η οποία “επανέρχεται με πρόταση Εισαγγελέα” κάνει λόγο ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Καρχιμάκης. Ο πρώην βουλευτής, υποστηρίζει ότι ποινικοποιείται η κοινοβουλευτική λειτουργία καθώς και ότι “κάποιοι κύκλοι εδώ και καιρό προαναγγέλλουν αποφάσεις των αρμοδίων δικαστικών οργάνων”.

karximakhsΌπως εξηγεί, “για μια ακόμη φορά επανέρχεται μια στημένη υπόθεση ,που κατασκευάστηκε από σκοτεινούς ανθρώπους που βαρύνονται με κακουργηματικές ενέργειες και πράξεις,γεγονός που δεν ελήφθη από κανένα σχεδόν αρμόδιο υπόψη”.

Σύμφωνα με τον κ. Καρχιμάκη, η πρόταση της κας Βαΐτση δεν έχει καμία νόμιμη βάση, καθώς “καταλήγει στο συμπέρασμα ύπαρξης ενδείξεων ενοχής την στιγμή που όπως η ίδια Εισαγγελέας συνομολογεί στην πρότασή της, ουδέποτε ανευρέθηκε το παραμικρό στοιχείο που να αποτελεί έστω ένδειξη πόσο δε μάλλον απόδειξη των καταγγελλομένων από επαγγελματίες υπόδικους και εκφραστές κυκλωμάτων πλαστογραφίας, κατασκευής πλαστών στοιχείων και εκβιασμών ,και άλλων κακουργηματικών πράξεων, όπως έχει αποδειχθεί αλλά και διαρροής απόρρητων στοιχείων εθνικού ενδιαφέροντος από την υπηρεσία τους, που οδήγησαν στην οριστική απόλυση του από την εργασία τους”.

“Ουδέποτε βρέθηκαν έγγραφα της ΕΥΠ στην κατοχή μου από την έρευνα που διενεργήθηκε” σημειώνει. “Είναι αδιανόητο, μεθοδεύσεις που παραπέμπουν στα πρότυπα της μαφίας, να βρίσκουν παραδόξως ανταπόκριση και μάλιστα ιδίως στο χώρο της Δικαιοσύνης που είναι ταγμένη να λειτουργεί έξω από σκοπιμότητες”, καταλήγει η ανακοίνωση.