Μοσκοβισί: Ελπίζω σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος έως το τέλος του έτους

Την ελπίδα να υπάρξει ένα παγκόσμιο deal για την Ελλάδα έως τα τέλη του έτους στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται τόσο το ζήτημα του χρέους όσο και η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας εξέφρασε ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας σε εκδήλωση του περιοδικού Politico.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι στόχος της ΕΕ είναι «να χτίσουμε ένα success story με την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «σημειώνουμε καλή πρόοδο».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενός Grexit ο Ευρωπαίος επίτροπος υπενθύμισε ότι «εργαστήκαμε σκληρά για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο» και διαβεβαίωσε ότι πλέον, αυτό το ζήτημα δεν βρίσκεται στο «τραπέζι».

Μιλώντας για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για ευελιξία εντός του Συμφώνου και όχι εκτός των κανόνων και πρόσθεσε ότι «το Σύμφωνο πρέπει να γίνει κατανοητό και να αποκτήσει οικονομική συνοχή» πρόσθεσε και προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην απλοποίηση των κανόνων.

Ειδική μνεία έκανε για την υπόθεση της Apple και το φοροπρόστιμο – μαμούθ, σημειώνοντας πως πρόκειται για μία απόφαση, η οποία αποδεικνύει τη θέληση της Κομισιόν να φορολογήσει τις πολυεθνικές στη χώρα, όπου παράγουν κέρδη, ενώ απέρριψε τις κατηγορίες περί διάκρισης εις βάρος των αμερικανικών εταιρειών.