Τσακαλώτος: Δεν μας εκπλήσσει το ΔΝΤ - Είναι γνωστές οι διαφωνίες μας

Ως “γνωστές διαφωνίες” χαρακτήρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τις συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, καλωσορίζοντας παράλληλα την άποψή του για το χρέος.

Σε δήλωσή του, ο Υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι «καλωσορίζουμε την άποψη του ΔΝΤ για το χρέος, καθώς τονίζει, για μία ακόμη φορά, το ζήτημα της μη βιωσιμότητας των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για μακρά περίοδο, όπως επίσης και την αναγκαιότητα σημαντικής απομείωσης του χρέους».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζει ότι «δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στο προκαταρκτικό πόρισμα καταγράφονται ξανά οι γνωστές διαφωνίες για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Υπενθυμίζεται ότι τα μεν εργασιακά προβλέπεται να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση, το δε ασφαλιστικό και φορολογικό έχουν ήδη κλείσει ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης».

Στο κείμενο των συμπερασμάτων του ΔΝΤ, που δημοσιοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου του κλιμακίου του ΔΝΤ στο πλαίσιο του Αρθρ.4, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων η ανάγκη να υπάρξει μια δημοσιονομικά-ουδέτερη εξισορρόπηση πολιτικών μεσοπρόθεσμα με χαμηλότερες συντάξεις, καθώς το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος βρίσκεται ακόμη στο μη βιώσιμο επίπεδο του 10%. Κατά το ΔΝΤ, οι δαπάνες παραμένουν υπέρμετρα εστιασμένες σε «δυσβάσταχτα υψηλές συντάξεις» που παρέχονται στους υπάρχοντες συνταξιούχους, γεγονός που αποκλείει τις απαραίτητες κοινωνικές δαπάνες για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων και των ανέργων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ