Moody's: Σε ύφεση η ελληνική οικονομία φέτος - Ανάπτυξη 1,8% το 2017

Η Moody’s εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ύφεση 0,7% το 2016, ενώ αναμένεται να επιστρέψει σε ανάπτυξη 1,8% το 2017.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης Moody’s, σε ύφεση θα παραμείνει και το 2016 η ελληνική οικονομία ενώ το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 0,7%, αλλά η Ελλάδα θα παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης 1,8% το 2017.

Πάντως, ο Moody’s επισημαίνει ότι οι συνθήκες έχουν σταθεροποιηθεί, μετά και την πετυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, και ως εκ τούτου διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγηση Caa3 και σταθερές προοπτικές για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο «ατυχήματος» κυβέρνησης – θεσμών.

Όσον αφορά στο δημόσιο χρέος ο οίκος εκτιμά ότι θα ανέλθει σε 182,8% του ΑΕΠ έως το τέλος του έτους. Διευκρινίζει ότι “αν και το χρέος είναι υψηλό, το ύψος εξυπηρέτησής του είναι σχετικά διαχειρίσιμο, αλλά θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών σε περίπτωση παραπέρα διεύρυνσής του”.

Στην έκθεσή της ο οίκος αξιολόγησης αναφέρεται -μεταξύ άλλων- και στην οριακή πλειοψηφία της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και στο όχι ιδιαίτερα επιτυχημένο ιστορικό της Ελλάδας στην εφαρμογή ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων.