Μία συμφωνία σύνδεσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα αποτρέπει τυχόν «μιμητές», είναι το μυστικό σχέδιο του Βερολίνου, για την επόμενη ημέρα στην Ε.Ε., έπειτα από την έξοδο της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Τις προηγούμενες ημέρες, οι σύμβουλοι του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συνέταξαν ένα σχέδιο για την περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. με τον τίτλο «Η γερμανική στρατηγική σχετικά με το Brexit». Το κείμενο, το οποίο δημοσιοποιείται από την εφημερίδα Handelsblatt, σκιαγραφεί το πώς θα δράσει η γερμανική κυβέρνηση κατά τις διαπραγματεύσεις εξόδου της Βρετανίας.
Όπως προβλέπει το σχέδιο, κατόπιν της συμφωνίας με την Ε.Ε., θα προσφερθούν στη Βρετανία «εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις εξόδου». Η διετής μεταβατική περίοδος είναι αρκετό διάστημα. ώστε να γίνει η διαδικασία συντεταγμένα. «Αυτό δίνει τον χρόνο και δημιουργεί τη βάση για τις διαπραγματεύσεις», όπως αναφέρεται. «Μετά θα επιδιωχθεί ένα καθεστώς συμφωνίας σύνδεσης με το Ηνωμένο Βασίλειο». Η Βρετανία θα γίνει δηλαδή ένας, «συνδεδεμένος εταίρος».
Σύμφωνα με το σχέδιο ωστόσο, δεν υπάρχει η πρόθεση να ικανοποιηθεί το Λονδίνο «πάρα πολύ», καθώς δεν θα επιτραπεί «κανένας αυτοματισμός» προκειμένου να έχει «πρόσβαση στην ενιαία – εσωτερική αγορά της Ε.Ε.». Εάν μπορούσε να απολαμβάνει στο μέλλον εκτεταμένα πλεονεκτήματα, χωρίς να είναι μέλος της Ε.Ε., αυτό θα μπορούσε να βρει μιμητές, αναφέρουν οι συντάκτες του σχεδίου.
Η Ε.Ε. θα πρέπει «να αποφύγει σε μελλοντική ρύθμιση των σχέσεων, να δώσει τις λάθος εντυπώσεις». Σύμφωνα με το έγγραφο, η γερμανική κυβέρνηση φοβάται «τάσεις μιμητισμού» στη Γαλλία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και την Ουγγαρία. «Η έκταση του φαινομένου αυτού και οι κλιμακωτές συνέπειές του θα εξαρτηθούν κατά κύριο λόγο από τον τρόπο, με τον οποίο θα αντιμετωπισθεί η Βρετανία».
Εν ολίγοις, «ελεύθερες επιλογές» σε σχέση με την ενιαία αγορά δεν είναι δυνατόν να επιτραπούν στο Λονδίνο. Επίσης, όπως προκύπτει από το έγγραφο, η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε φοβούνται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γαλλία και η Ιταλία θα μπορούσαν «να αξιοποιήσουν την ανάγκη της στιγμής για περαιτέρω «ενοποίηση», ένα ενδεχόμενο το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί «προληπτικά».
Στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες φωνές θα ενδυνάμωναν τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις σ’ άλλες χώρες – και στην ίδια τη Γερμανία.
Σύμφωνα πάντα με το «μυστικό σχέδιο Σόιμπλε», το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει στην εμβάθυνση της Ευρωζώνης, εφόσον γίνει αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών ώστε να ενισχυθεί ο έλεγχος της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής των χωρών – μελών. Μετά το Brexit όμως, η Γερμανία δεν αναμένει σε καμιά περίπτωση ότι «θα υπάρξει μεγάλη συναίνεση για περαιτέρω βήματα εμβάθυνσης».