Ο "Αρμαγεδδών Brexit" χτυπά ομόλογα και τραπεζικές μετοχές

Χαμηλό βαρομετρικό χτύπησε τις μετοχές των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών την Παρασκευή, μετά την οριστική επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα. Άλλωστε, οι εκτιμήσεις των διευθύνοντων συμβούλων μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αποκαλύπτουν το μέγεθος των επιπτώσεων του Brexit στις χρηματαγορές. «Δεν είναι μια τόσο καλή ημέρα για την Ευρώπη» σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Τζον Κράιαν και εκτιμά ότι «τις συνέπειες αυτού που συνέβη δεν μπορούμε να τις προβλέψουμε πλήρως, αλλά δεν χωρεί αμφιβολία ότι θα είναι αρνητικές από πάσης πλευράς».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μετοχή της Deutsche Bank έκανε τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή βουτιά από τις ημέρες της κρίσης του 2008, αλλά ακόμα χειρότερη ήταν η «επίδοση» της βρετανικής Barclays, η τιμή της μετοχής της οποίας έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

Ο τραπεζικός δείκτης του πρακτορείου Bloomberg (Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index) στις 11 χθες το πρωί της Παρασκευής κατέγραφε τις μεγαλύτερες απώλειες στην ιστορία του (-13%), με τις μετοχές των τραπεζών της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας να πρωταγωνιστούν στα μακροβούτια.

Την ίδια ώρα σε εγρήγορση βρίσκονται- όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το vima.gr- τραπεζίτες και μάνατζερ μεγάλων οίκων της Wall Street και του Λονδίνου, όπως ο Τζέιμι Ντάιμον της JP Morgan Chase και ο Στιούαρτ Γκιούλιβερ της HSBC Holdings, οι οποίοι έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι ένα Brexit θα τους ανάγκαζε να μεταφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας από το Σίτι του Λονδίνου σε τραπεζικά κέντρα του εξωτερικού.

Αποδυνάμωση του Σίτι

«Το Σίτι δεν πρόκειται να χάσει τη χρηματοοικονομική ηγεμονία που απολαμβάνει στην Ευρώπη. Είναι ακόμη πολύ μακριά η κατάρρευσή του. Αλλά όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα θα οδηγήσουν στην αποδυνάμωσή του» δήλωσε στο Bloomberg ο Γιούεν Κάμερον-Γουάτ, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της BlackRock Inc. Ο βρετανός αναλυτής θεωρεί ότι από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σε ό,τι αφορά βεβαίως τον κλάδο των χρηματοοικονομικών, θα ωφελήσει το Δουβλίνο, τη Φραγκφούρτη και το Παρίσι.

Ο Ντάιμον της JPMorgan Chase χαρακτήρισε τις στιγμές γόνιμες για την ευρωπαϊκή πολιτική και την Ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. «Το λειτουργικό μοντέλο μας στη Βρετανία θα παραμείνει το ίδιο. Τους επόμενους μήνες, ωστόσο, θα χρειαστεί να κάνουμε κάποιες αλλαγές σε ό,τι αφορά τη νομική δομή των δραστηριοτήτων μας στην Ευρώπη και την έδραση ορισμένων ρόλων» πρόσθεσε ο αμερικανός τραπεζίτης.

Moody’s: Υποβάθμισε το outlook της βρετανικής οικονομίας

Σε αρνητικό “γύρισε” η Moody’s το outlook της βρετανικής οικονομίας, διατηρώντας ωστόσο το επίπεδο πιστοληπτικής ικανότητας Aa1, λόγω προβλεπόμενης “μακράς περιόδου αβεβαιότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αρνητικές επιπτώσεις για τη μεσοπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης της χώρας” από το αποτέλεσμα του χτεσινού δημοψηφίσματος. Αρνητικότερη θα είναι η πορεία της Βρετανίας, σύμφωνα με τον οίκο αξιολογήσεων, αν η χώρα δεν καταφέρει μετά από τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, να εξασφαλίσει μία ειδική σχέση με την ένωση.

Ταυτόχρονα, η Moody’s προβλέπει πως, παρά τους ισχυρούς θεσμούς της χώρας, οι αλλαγές που θα προκληθούν στις πολιτικές – όπως στη μεταναστευτική – θα αποτελέσουν προκλήσεις για το πολιτικό προσωπικό. Τα δημοσιονομικά της χώρας προβλέπονται επίσης ασθενέστερα από τις ως τώρα προβλέψεις, λόγω του μειωμένου outlook για ανάπτυξη.

Στην ίδια αξιολόγηση – διατήρηση του Aa1 με γύρισμα του outlook σε αρνητικό, κατέληξε η Moody’s και για την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας.

Σε αμφισβήτηση ο Κάρνεϊ

Σε δεινή θέση βρίσκεται ο πρόεδρος της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, ο οποίος ματαίως  προσπαθεί να πείσει τις αγορές ότι οι βρετανικές τράπεζες είναι θωρακισμένες και ότι προτίθεται να διαθέσει επιπλέον 250 δισ. στερλίνες προκειμένου να τις θωρακίσει.

«Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει διενεργήσει stress tests στις τράπεζες της χώρας με βάση σενάρια πολύ δυσμενέστερα από αυτά που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο κλάδος διαθέτει πάνω από 600 δισ. στερλίνες σε υψηλής ποιότητας περιουσιακά στοιχεία. Και εμείς είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε επιπλέον κεφάλαια 250 δισ. στερλινών, όπως και ενίσχυση της ρευστότητας σε ξένο νόμισμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βρετανός κεντρικός τραπεζίτης.

Την ίδια ώρα οι μεγαλομάνατζερ των βρετανικών τραπεζών προσπαθούν να διατηρήσουν το ηθικό του κλάδου υψηλό.Ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays Τζες Στέλεϊ δήλωσε ότι «Η στρατηγική που εγκαινιάσαμε πριν από ένα τρίμηνο δεν επηρεάζεται από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η τράπεζα θα τα καταφέρει να προχωρήσει μπροστά».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της βρετανικής HSBC Ντάγκλας Φλιντ δημείωσε ότι «σήμερα μπαίνουμε σε μια νέα εποχή για τη Βρετανία και τις βρετανικές επιχειρήσεις. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να αποκαταστήσουμε νέους όρους εμπορίου και συναλλαγών με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους μας θα είναι περίπλοκη και χρονοβόρα. Αλλά κοιτάμε μπροστά…».