Τα "απόνερα" του Brexit για την Ελλάδα

Η επικράτηση του Brexit δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο μόνο στην Γηραιά Αλβιώνα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το τσουνάμι των εξελίξεων να συμπαρασύρει σε διάφορους τομείς και την χώρα μας, με πιο σημαντικό τον τομέα των οικονομικών σχέσεων που θα αποκτήσει από δω και στο εξής η Ελλάδα με τη Μεγάλη Βρετανία.

Προβλήματα στις εξαγωγές -Ακριβότερα τα ελληνικά προϊόντα

Το πρώτο χτύπημα για την ελληνική οικονομία θα επέλθει στον τομέα των εξαγωγών, αφού η υποτίμηση της αγγλικής λίρας έναντι του ευρώ και του δολαρίου θα κάνει πιο ακριβά τα ελληνικά προϊόντα. Πρακτικά αυτό θα οδηγήσει στη μείωση των ελληνικών εξαγωγών.

Στον “αέρα” βρίσκονται οι Έλληνες που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία 

Μεγάλες ανατροπές στους Έλληνες που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στη Βρετανία φέρνει η επικράτηση του Brexit. Έλληνες επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και φοιτητές βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι. Για τους Έλληνες κατόχους ακίνητης περιουσίας στη Βρετανία αναμένεται να επαναπροσδιοριστεί η φορολόγησή τους, καθώς και για τους υπαλλήλους, που κάνουν χρήση της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων εντός Ε.Ε.. Πλέον, θα χρειάζονται επαγγελματική βίζα, όπως και οι φοιτητές θα χρειάζονται φοιτητική βίζα. Οι φοιτητές από την πλευρά τους αναμένεται να δουν σημαντικές αυξήσεις στα δίδακτρά τους, κάτι που για αρκετούς αναμένεται να αποτελέσει ανυπέρβλητο εμπόδιο για να συνεχίσουν τη φοίτηση τους στη Βρετανία.

Πλήγμα και στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών

Σε δημοσίευμά του ο Ελεύθερος Τύπος είχε επισημάνει ότι από τις συνέπειες ενός Brexit δεν θα γλιτώσει ούτε η χρηματοπιστωτική σύνδεση των ελληνικών τραπεζών με τα αντίστοιχα ιδρύματα της Μ. Βρετανίας. Η σύνδεση αυτή αποτιμάται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 41,76 δισ. ευρώ (24% του ΑΕΠ) και ξεκινά από αποθετικές καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών σε βρετανικές τράπεζες (nostro vostro accounts), συνεχίζεται με τοποθετήσεις σε ομολογίες κρατικές και εταιρικές των ελληνικών τραπεζών και τις τοποθετήσεις σε τίτλους που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του City στο Λονδίνο. Η κάθετη μείωση της αξίας τους, αν διατηρηθεί για πολύ καιρό, θα πλήξει και ένα μέρος από το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών οι οποίες ακόμη αγωνίζονται να ξεπεράσουν τις συνέπειες της ελληνικής κρίσης αποκαθιστώντας ανεκτά επίπεδα ρευστότητας.

Προβλήματα στον τουρισμό από την επόμενη χρονιά 

Σοβαρές συνέπειες αναμένονται και στον τουρισμό από την επόμενη χρονιά. Για την τρέχουσα σεζόν δεν αναμένονται προβλήματα, παρά μόνο πιθανές ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, ο αριθμός των οποίων θα είναι περιορισμένος. Αξίζει να σημειωθεί πως 2,5 εκατομμύρια Βρετανοί κάθε χρόνο επισκέπτονται τη χώρα μας. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, με ανάρτησή του χθες στο twitter, τάχθηκε κατά του Brexit: «Ο ελληνικός τουρισμός «ψηφίζει» Bremain. 2,5 εκατ. φίλοι Βρετανοί κάθε χρόνο μας επισκέπτονται και μας στηρίζουν. Τους χρειαζόμαστε μαζί μας».

Άλλωστε τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο δείχνουν μια σημαντική αύξηση στις αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο τόσο τον Απρίλιο όσο και το πρώτο τετράμηνο του χρόνου. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία τη χώρα μας επισκέφτηκαν τον Απρίλιο 99 χιλιάδες Βρετανοί ταξιδιώτες, σημειώνοντας αύξηση κατά 12% ενώ από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 9,0% και διαμορφώθηκαν στις 206 χιλ. ταξιδιώτες.