Brexit: Μάθημα δημοκρατίας κατά τη Λεπέν, σοκαρισμένος δηλώνει ο Ζιπέ

Την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Γαλλία με αφορμή την επικράτηση του Brexit ζήτησε σήμερα το πρωί η επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου συνεχάρηκε τον βρετανικό λαό για την απόφασή του, καθώς και τον επικεφαλής του UKIP Ντάιζελ Φαράρτζ για τον αγώνα του.

«Ο βρετανικός λαός έδωσε στους ευρωπαϊκούς λαούς, καθώς και στους λαούς του κόσμου ολόκληρου, ένα εκπληκτικό μάθημα δημοκρατίας. Δεν υπέκυψαν στο φόβο ή στις καταστροφικές προγνώσεις και διάλεξε το δρόμο της ελευθερίας που το σύστημα προσπαθούσε να του φράξει», υπογράμμισε η κ. Λεπέν.

Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς δήλωσε ότι θα επαγρυπνήσει ώστε οι Βρυξέλλες «να σεβασθούν την απόφαση του βρετανικού λαού και να μη βρουν διεξόδους σαν αυτές που βρήκαν το 2005 μετά το γαλλικό δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό σύνταγμα».

Με δική του παρέμβαση ο Αλέν Ζιπέ, πρώην Πρωθυπουργός της της Κεντροδεξιάς και υποψήφιος για το χρίσμα των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών εν όψει για τις προεδρικές εκλογές, χαρακτήρησε το Brexit «ιστορικό σοκ» για τους Βρετανούς που τώρα θα πρέπει να διαχειρισθούν τις προκλήσεις του μέλλοντος.

«Είναι ιστορικό σοκ για μας» πρόσθεσε και συμπήρωσε ότι «το πιο μεγάλο λάθος που τώρα θα μπορούσαμε να κάνουμε, είναι το να συνεχίσουμε οι 27 με τον ίδιο τρόπο όπως προηγούμενα». Παράλληλα επεσήμανε ότι «είναι αδύνατο να συνεχίσουμε χωρίς να κάνουμε αλλαγές. Θα πρέπει να σχεδιάσουμε μια νέα σελίδα, ένα νέο κεφάλαιο της ιστορίας της Ευρώπης. Και αυτό γιατί τα μηνύματα έρχονται από παντού και όχι μόνο από τη Μ. Βρετανία. Έχουμε μια βαθειά απογοήτευση των ευρωπαϊκών λαών για την Ευρώπη, την οποία απογοήτευση κατανοούμε. Η Ευρώπη αποδείχθηκε ανίσχυρη να προωθήσει την ανάπτυξη και την απασχόληση, ανίσχυρη να διαχειρισθεί τα σύνορά μας. Θα πρέπει να απαντήσουμε σε αυτήν την πρόκληση και η Γαλλία έχει ιδιαίτερη ευθύνη για το ρόλο που έχει να παίξει».

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Ζιπέ δήλωσε σε κατηγορηματικό τόνο ότι θα πρέπει να σταματήσει κάθε ιδέα διεύρυνσης ενώ χαρακτήρισε ως «λάθος» την ιδέα μελλοντικής ένταξης της Τουρκίας.