Η Κομισιόν "καρφώνει" την Ελλάδα: Υπουργοί αδιαφορούσαν για το "πακέτο Γιούνκερ"

Αιχμηρά σχόλια έκανε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν αναφορικά με τη στάση “ορισμένων χωρών του Νότου”, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Κατάινεν αναφέρθηκε στην απουσία αυτών των χωρών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων – ή «πακέτο Γιούνκερ». Όπως είπε, ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η κακή επικοινωνιακή πολιτική που ακολούθησαν οι αρμόδιοι με αποτέλεσμα να μην έχουν προβληθεί όπως θα έπρεπε οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει το Ταμείο.

Συνεχίζοντας ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, τόνισε ότι «υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών. Ακόμη και κάποιοι Υπουργοί μού έλεγαν όταν τους συναντούσα ότι ‘αφού δεν υπάρχουν περισσότερα χρήματα, τότε δεν μας ενδιαφέρει’. Και τους έλεγα: ‘εντάξει, αφού δεν ενδιαφέρεστε, ενημερώστε τουλάχιστον τους ιδιώτες επενδυτές ότι μπορούν να έρθουν σε απευθείας επαφή με την ΕΤΕπ’».

“Λύνεται τόσο απλά το πρόβλημα; Ο ιδιώτης επενδυτής δεν θα χρειαστεί και την τράπεζά του;”, αναρωτήθηκε ο Γίρκι Κατάινεν για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι υπάρχει και γι΄αυτό λύση, λέγοντας ότι έχει συζητήσει το ζήτημα με τις ελληνικές τράπεζες.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, είπε ότι συνάντησε “εκπροσώπους των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών. Κάναμε μία προσπάθεια να εξηγήσουμε τι μπορούν να κάνουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ήταν η πρώτη φορά που οι ελληνικές τράπεζες μάθαιναν ότι μπορούν να αντλήσουν απευθείας πόρους από το επενδυτικό πακέτο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Προς το παρόν, η Ελλάδα συμμετέχει στο “πακέτο Γιούνκερ” μόνο με δύο επενδυτικά σχέδια του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, το Υπουργείο Ανάπτυξης υπόσχεται μία «επενδυτική αντεπίθεση» προτείνοντας μάλιστα τον περασμένο Μάρτιο χρηματοδότηση 42 έργων υποδομής, ύψους 5,6 δισεκ. ευρώ.

Έτσι, η χώρα μας καθώς και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ που έχουν ελάχιστη συμμετοχή, θα μπορούσαν να δείξουν στο μέλλον μια πιο ενεργητική στάση αναφορικά με το “πακέτο Γιούνκερ”.