Nέο "θρίλερ" με την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ - Επιστολή Τσακαλώτου στους θεσμούς

Ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα της επιστροφής του ΕΚΑΣ και των κόκκινων δανείων, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στα υπόλοιπα θέματα, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Για ακόμη μια φορά η διαπραγμάτευση παίρνει την μορφή «θρίλερ», όσο οι «ουρές» της παραμένουν ανοιχτές, καθώς καθυστερεί η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ., ενώ ταυτόχρονα, η Αθήνα «τρέχει» να προλάβει τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, όπου αναμένεται να εγκριθεί η επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα.

Επιστολή Τσακαλώτου στους θεσμούς

Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέστειλε επιστολή προς τους πιστωτές στην οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ορισμένες από τις εκκρεμότητες δεν θα υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση, είτε γιατί οι βουλευτές της κυβερνητικές πλειοψηφίας έχουν ταλαιπωρηθεί ήδη με δύσκολες ψηφοφορίες είτε γιατί τα θέματα που βάζουν οι θεσμοί έχουν εξαντληθεί με τεχνικές συζητήσεις. Παράλληλα, στα ειδικά μισθολόγια υπάρχει η «κόκκινη γραμμή» του Πάνου Καμμένου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επιστολή του, που έχει αποδέκτες τους Πιερ Μοσκοβισί (Κομισιόν), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), ο Υπουργός Οικονομικών εξηγεί αναλυτικά πως η κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσει συνολικά οκτώ από τα προαπαιτούμενα των θεσμών, θεωρώντας πως επί της ουσίας δεν υπάρχει λόγος να συμβεί αυτό.

Σε ό,τι αφορά τα ειδικά μισθολόγια η κυβέρνηση σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αρνείται να αποσύρει την διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει την δυνατότητα να υπάρξει ξεπάγωμα των ειδικών μισθολογίων έως 31ης Δεκεμβρίου 2016 και επιμένει στην διατήρηση της.
Όσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ, οι θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση να απαντήσει ποιο θα είναι το εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει αποτελεσματικά η ελληνική πρόταση. Οι θεσμοί εμμένουν και στην αναδρομική περικοπή του ΕΚΑΣ.

Η θέση της κυβέρνησης στα ζητήματα των θεσμών

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιμένει στη στη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι δεν θα επιστραφεί το ΕΚΑΣ από τους χιλιάδες συνταξιούχους που το έλαβαν από την αρχή του έτους και το χάνουν λόγω των νέων εισοδηματικών κριτηρίων.

Οι δανειστές εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το ότι, μέρη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε αναιρούνται πριν ακόμα εφαρμοστούν, ενώ ζητούν την αναλυτική κλίμακα του ΕΚΑΣ στους δικαιούχους για τους οποίους περικόπτεται και τα ισοδύναμα για την κάλυψη του κενού των 80 δισ., που προκύπτει από τη μη επιστροφή του.

Στο θέμα του Ασφαλιστικού, επιμένουν και στην παράμετρο της διόρθωσης των εκπτώσεων στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματικών, που έχουν ήδη νομοθετηθεί, όπως και για το ασφαλιστικό καθεστώς των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με λιγότερους από 2000 κατοίκους.

Στο θέμα των “κόκκινων” δανείων – και συγκεκριμένα σε αυτά που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου -το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο. ΔΝΤ και ΕΚΤ στάθηκαν και πάλι απέναντι από την ελληνική πλευρά, εμμένοντας στην πρόταση για την πώληση όλων των δανείων σε ξένα funds, με μόνη εξαίρεση τα στεγαστικά με υποθήκη της πρώτης κατοικίας έως τα 140.000 ευρώ.

Σχετικά με τα δάνεια που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου, επιμένουν στην πώλησή τους, παρά το ότι γνωρίζουν το υπαρκτό ενδεχόμενο δημιουργίας δημοσιονομικού κενού. Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, γεφυρώνονται οι αποστάσεις, με αρχή το κλείσιμο της σύμβασης του Ελληνικού (σ.σ. που υπογράφεται την επόμενη εβδομάδα) και στη συνέχεια αναμένεται να βγει το χρονοδιάγραμμα για την κύρωσή του από τη Βουλή, πριν από το τέλος Ιουνίου.

Συμφωνήθηκε, τέλος, να περάσει σε κάποιο επόμενο νομοσχέδιο, διάταξη σύμφωνα με την οποία θα χορηγείται ασυλία από ποινικές διώξεις στη διοίκηση του νέου υπερταμείου.

Αγώνας δρόμου για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Να κλείσει τα παραπάνω ζητήματα έως την Τετάρτη «τρέχει» πλέον η ελληνική κυβέρνηση. Το χρονοδιάγραμμα τίθεται για δύο λόγους.

Αφενός την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα, να τα κάνει δηλαδή και πάλι δεκτά ως εγγύηση για το δανεισμό των ελληνικών τραπεζών.  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη συζήτηση το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Αφετέρου, για να εκταμιευτεί το πρώτο μέρος της δόσης των 10,3 δισ., δηλαδή τα 7,5 δισ. μέσα στον Ιούνιο, θα πρέπει πρώτα να ελεγχθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης σε νέα συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης, αλλά και να ληφθεί η έγκριση των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, διαδικασία η οποία θα διαρκέσει σχεδόν 15 ημέρες, από τη στιγμή που θα κλείσουν τα τελευταία προαπαιτούμενα της δόσης.