Λύση στην εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ προς την Έλλαδα "βλέπει" η Κομισιόν για το χρέος

Στην διασφάλιση της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα στοχεύουν οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ωστόσο οι εκτιμήσεις των δύο πλευρών για το χρέος της Ελλάδας διαφέρουν σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, είπε ο Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ιστότοπου Politico, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η ανάλυση και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι μόνο διαφορετικά από εκείνη της Ευρώπης αλλά και πιο απαισιόδοξα αναφορικά με τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η Κυβέρνηση με σκοπό να πετύχει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.

«Δεν μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις για το ΔΝΤ, εργαζόμαστε ώστε να διασφαλίσουμε πως το ΔΝΤ θα είναι μέσα», είπε χαρακτηριστικά ο Ντομπρόφσκις.

Σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι η εναλλακτική λύση για τους Ευρωπαίους θα ήταν η εξαγορά των δανείων που έχει δώσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα ώστε να τα αντικαταστήσουν με ευρωπαϊκά δάνεια, τα οποία έχουν χαμηλότερο επιτόκιο και καλύτερους όρους.

Τέλος, σε ερώτηση για το πόσα μέλη θα έχει η ευρωζώνη μέσα στα επόμενα χρόνια -“πλάγια” αναφορά σε ένα ενδεχόμενο Grexit, ο Ντομπρόφσκις απάντησε με νόημα ότι μιλά μόνο για διεύρυνση της νομισματικής ένωσης, κι όχι για περιορισμό της.