WSJ: "Μάχη" μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για το ελληνικό χρέος

Δύσκολη θεωρεί την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό χρέος η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, η οποία κάνει λόγο για αγώνα μπρα ντε φερ μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. «H πρόταση του ΔΝΤ για την Ελλάδα στήνει τη μάχη με τη Γερμανία», γράφει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal και σχολιάζει ότι το ΔΝΤ ζητά από την Ευρώπη να μην αποπληρώσει τους τόκους μέχρι το 2040, γεγονός που μαθηματικά οδηγεί σε αγώνα επίδειξη δύναμης του Ταμείου με την Γερμανία.

«Η νέα πρόταση του ΔΝΤ προχωρά πέρα απ’ αυτά που είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι πιστωτές της Ελλάδας, με επικεφαλής τη Γερμανία, προκειμένου να τη βοηθήσουν να αποκτήσει την οικονομική της ευρωστία», αναφέρεται στη WSJ.

Σε ό,τι αφορά τους Γερμανούς ηγέτες, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι πεπεισμένοι πως το ΔΝΤ θα μαλακώσει τη στάση του σε ό,τι αφορά στο ελληνικό θέμα, σύμφωνα με πηγές που είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις».

Η WSJ επισημαίνει για το χρέος ότι είναι σε πολιτικό επίπεδο πιο δύσκολη υπόθεση εν όψει των γερμανικών εκλογών του 2017, ενώ η αποτυχία επιστροφής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του ρόλου του Ταμείου ως δανειστή των Ελλήνων.