Τελειωτικό χτύπημα για τους εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου, θα αποτελέσει η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ελληνικά ξενοδοχεία, οδηγώντας πολλά από αυτά να βάλουν μέχρι και λουκέτο.
Μολονότι το “Ειδικό Τέλος Διανυκτέρευσης” δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει ως προς τις λεπτομέρειες εφαρμογής του, τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δείχνουν πως αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2017 και θα επιβληθεί σε όλα τα ξενοδοχεία άνω των 2 αστέρων και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια άνω των δύο κλειδιών, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πρόσθετο κόστος ανά διανυκτέρευση, που μπορεί να αγγίξει ή και να ξεπεράσει τα δύο ευρώ κατ’ άτομο.
O πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), Γιώργος Τσακίρης, ανέφερε, μέσω σχετικής επιστολής που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι θα πρέπει ο ίδιος να κινηθεί προσωπικά για την αποτροπή, έστω και την τελευταία στιγμή, της λήψης του συγκεκριμένου μέτρου, το οποίο “θα δώσει τη χαριστική βολή στα ελληνικά ξενοδοχεία και κατ’ επέκταση στον ελληνικό τουρισμό”. Όπως τόνισε ο κ. Τσακίρης, “μετά τον υπερδιπλασιασμό του ΦΠΑ, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, αλλά και τη διατήρηση των πολυάριθμων τελών (πνευματικά δικαιώματα, τέλη χρήσης αιγιαλού κ. ά.) που επιβαρύνουν επικίνδυνα τη λειτουργία τους, οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αδυνατούν να απορροφήσουν οποιαδήποτε περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση. Κατά συνέπεια, η υιοθέτηση οποιουδήποτε περαιτέρω μέτρου αμιγώς εισπρακτικής λογικής, θα έχει ως αποτέλεσμα την υπερτίμηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και τον αρνητικό επηρεασμό της τουριστικής ζήτησης της χώρας με άμεση μείωση του αριθμού των αφίξεων, δεδομένου ότι η τιμή διάθεσής του είναι απόλυτα ανελαστική στο διεθνοποιημένο τουριστικό περιβάλλον στο οποίο επιχειρούμε”.
Αρνητικός προς το ενδεχόμενο νέας φορολόγησης στον κλάδο, ήταν και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, διερωτώμενος σε σχετικό του σχόλιο στο Twitter: “Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες σταθερούς για 12 έτη φορολογικούς συντελεστές. Με ΦΠΑ διπλό από ανταγωνισμό και νέο τέλος διανυκτέρευσης, σε τι βοηθά η σταθερότητα;”.
Με τη σειρά του ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου προχώρησε σε παρέμβαση σημειώνοντας ότι “τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι επισκέπτες, ιδίως από το εξωτερικό, επιλέγουν για τη διαμονή τους, την ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών, αξιοποιώντας διαδικτυακές πλατφόρμες που έχουν αναπτυχθεί για τον σκοπό αυτό”. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “ενώ η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εισπράξει έσοδα, ελέγχοντας το φαινόμενο της φοροδιαφυγής που δημιουργείται από τις παράνομες μισθώσεις διαμερισμάτων και κατοικιών, κρατικά έσοδα που ξεπερνούν τα 270 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, σχεδιάζει να επιβαρύνει εκ νέου τα νόμιμα λειτουργούντα τουριστικά καταλύματα”.