Διαπραγμάτευση για "γερά νεύρα" - Ματαιώνεται το Eurogroup της Μ. Πέμπτης

Ραγδαίες και οπωσδήποτε σε βάρος της Ελλάδας είναι οι εξελίξεις σχετικά με τις διαβουλεύσεις Κυβέρνησης – δανειστών.

Έπειτα από την απότομη διακοπή της συνάντησης των εκπροσώπων των θεσμών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τώρα γνωστοποιείται ότι τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη, κάτι που επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με ανάρτησή του στο Twitter. «Δεν θα γίνει επιπλέον Eurogroup για την Ελλάδα αυτή την Πέμπτη, χρειάζεται περισσότερος χρόνος”.

Η απόφαση αυτή, ελήφθη έπειτα από έκτακτη τηλεδιάσκεψη των αρμόδιων οργάνων, στην οποία συμμετείχαν το κουαρτέτο, ο επικεφαλής του Euro WorkingGroup, Tόμας Βίζερ, καθώς και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μεγάλη διαφωνία των δύο πλευρών είναι τα προληπτικά μέτρα.

Ενώ ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δεχθούν συγκεκριμένα μέτρα για το προληπτικό πακέτο και ότι θα βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι ώστε να “περάσει” από τη Βουλή, τώρα το ΔΝΤ “χτυπά” το χέρι στο τραπέζι επιμένοντας σε νομοθέτηση προληπτικών συγκεκριμένων μέτρων και όχι απλώς ενός μηχανισμού αυτόματων περικοπών. Υπενθυμίζεται ότι το πακέτο αυτό θα “ενεργοποιηθεί” στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018.

Για τους παραπάνω λόγους “πάγωσαν” οι συνομιλίες και μαζί τους και ένα έκτακτο Eurogroup ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Όλα αυτά, τη στιγμή που τα κρατικά ταμεία είναι άδεια και τη στιγμή που Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε στο Ρόιτερς ότι τα χρηματικά αποθέματα φτάνουν μέχρι τον Ιούνιο. Άν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τότε, η χρεοκοπία είναι προ των πυλών.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «κανείς δεν ξέρει ακόμη αν μείνουν ή θα φύγουν οι δανειστές και αν θα υπάρξουν νέα ραντεβού με κυβερνητικά στελέχη».