Βαρύ το τίμημα - Ψήφιση των προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ και μετά συμφωνία

Πακέτο μέτρων «εν αναμονή» συμφώνησαν στο Eurogroup Κυβέρνηση και δανειστές. Πρόκειται για τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή αν και εφόσον διαπιστωθεί απόκλιση από τους συμφωνημένους στόχους και όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρέπει να εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες και να νομοθετηθούν. Φαίνεται μάλιστα ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης τις επόμενες μέρες.

Σχετικά με τον αν πρέπει να νομοθετηθεί λίστα των μέτρων “εν αναμονή” ο Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν θα πρόκειται για έναν μηχανισμό ή για μεμονωμένα μέτρα κάτι που εξαρτάται και από το ελληνικό δικαιακό σύστημα. Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα εν λόγω μέτρα πρέπει να είναι αξιόπιστα, αυτόματα, αντικειμενικά και πως αν δεν νομοθετηθεί ο μηχανισμός ή τα μέτρα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Ερωτηθείς για το χρέος απάντησε ότι «η εκταμίευση βασίζεται στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αλλά για να υπάρξει συμφωνία για το θέμα των προληπτικών μέτρων πρέπει να υπάρξει και συμφωνία για το χρέος» και ότι το έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη θα μπορούσε να εξετάσεις ενέργειες για το χρέος.
Ωστόσο, απέκλεισε την πιθανότητα ονομαστικού κουρέματος του ελληνικού χρέους παραπέμποντας σε μια διευθέτηση μέσω επιμήκυνσης και επέκτασης της περιόδου «ωρίμανσης».

Ο Πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε τη συνεργασία «ισχυρή και παραγωγική», εκτιμώντας ότι «έχει γίνει σεβαστή πρόοδος». Μάλιστα έκανε λόγο για σχετική δέσμευση του έλληνα Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσκαλώτου σχετικά με το πακέτο των προληπτικών μέτρων, που τις προηγούμενες μέρες είχε υπολογιστεί στα 3,5 δισ. Ευρώ και σύμφωνα τον Ντάισελμπλουμ θα ανέλθουν στα 3,6 δισ.ευ (ύψους 2%).
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά για να υπάρξει πλήρης ολοκλήρωση των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση αλλά είμαστε κοντά.

Συμφωνούν Ρέγκλινγκ και Μοσκοβισί

Προϋπόθεση για την εξέταση του χρέους θεωρεί ο επικεφαλής του ESM τα προληπτικά μέτρα, θέση με την οποία συμφώνησε και ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επεσήμανε: «Θέλουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά για να φτάσουμε εκεί χρειαζόμαστε πακέτο μεταρρρυθμίσεων που θα είναι κοινωνικά δίκαιες και δημοσιονομικά βιώσιμες».

Κριστίν Λαγκάρντ

Την ικανοποίησή της για την θέσπιση των μέτρων προληπτικού χαρακτήρα εξέφρασε και η Γεν. Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντν, η οποία πρόσθεσε ότι «πρέπει να νομοθετηθούν, να είναι αξιόπιστα και να ενεργοποιούνται με έναν συγκεκριμένο βαθμό αυτοματισμό».

«Είμαι σίγουρη ότι όλοι μπορούμε να εργαστούμε μαζί και θα ζητήσω από την ομάδα μου να επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα. Το πρόγραμμα πρέπει να πατάει τόσο στις μεταρρυθμίσεις όσο και στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους» διευκρίνισε, τονίζοντας με έμφαση ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα».

Η Κριστίν Λαγκάρντ επέμεινε στην άποψη που εξέφρασε και προσερχόμενη στο Eurogroup ότι το ΔΝΤ θα λάβει υπ’ όψιν του τα στοιχεία για το πλεόνασμα που επικύρωσε η Eurostat, αν αυτά είναι αξιόπιστα, θέσει η οποία υποδηλώνει επιφύλαξη και πάντως όχι άμεση υιοθέτηση των στοιχείων χωρίς να εξονυχιστικό έλεγχο.

Ξεκαθάρισε δε ότι δεν χρειάζεται νέο κούρεμα για να μειωθεί η ονομαστική αξία του ελληνικού χρέους, ενώ μίλησε «για αλλαγή του προφίλ του ελληνικού χρέους».

Την θετική έκβαση του Eurogroup είχε αναγγείλει μέσω Twitter ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ευρώ Β. Ντομπρόβσκις ο οποίος έγραψε: «καλή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και πλέον γίνεται συζήτηση επί των μέτρων έκτακτης ανάγκης που ζητά το ΔΝΤ, έτσι ώστε να δώσει την έγκριση του».