Κλονισμένη είναι η εμπιστοσύνη μεταξύ της χώρας μας και των δανειστών, όπως τόνισε από την Ουάσινγκτον ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενόψει των εργασιών της εαρινής περιόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«H εμπιστοσύνη Ελλάδας και πιστωτών παραμένει αδύναμη», είπε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός πολιτικός.
«Οι δομικές μεταρρυθμίσεις ποτέ δεν θα είναι εύκολες, αλλά απλώς πρέπει να κάνουμε περισσότερα» ανέφερε δε ο πρόεδρος του Εurogroup σε ομιλία του στο Peterson Institute.
«Δεν μπορώ να κρίνω αν τα νομοσχέδια που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι στην Ουάσιγκτον δεν θα ληφθεί κάποια επίσημη απόφαση για την Ελλάδα, ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζει το Eurogroup.
Τόνισε ακόμη ότι «εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, τότε έχουμε δεσμευτεί ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους».
Συνεχίζοντας ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το πλαίσιο πάνω στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις με την Ελλάδα, είναι η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.
Σχετικά με τα νομοσχέδια για το φορολογικό και το ασφαλιστικό που σκοπεύει να καταθέσει η Κυβέρνηση στη Βουλή, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών απέφυγε να κάνει συγκεκριμένα σχόλια, έκανε όμως λόγο για ενδεχόμενες τροποποιήσεις.
Εντύπωση έκανε η δήλωση του Ντάισελμπλουμ σε ερώτηση του ανταποκριτή του Mega στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου, σχετικά με ρο πρωτογενές πλεόνασμα: «Ο στόχος του 3,5% πράγματι απαιτεί ηρωικές προσπάθειες, αλλά είναι εφικτός». Νωρίτερα, για το ίδιο θέμα, η τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ, ήταν ότι κάτι τέτοιο θα χρειαστεί “ηρωικές προσπάθειες” από την πλευρά των Ελλήνων, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup αναγνώρισε πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις κυβέρνησης – θεσμών στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και στις αποκρατικοποιήσεις. «Νομίζω πως είμαστε κοντά», είπε και αναγνώρισε πως η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.
«Όταν προχωρήσουμε σε αυτό το πακέτο μέτρων θα εξετάσουμε το θέμα του χρέους και της βιωσιμότητας του», είπε και τόνισε πως αυτό είναι προς το «κοινό συμφέρον».