ΥΠΟΙΚ: Η στάση του ΔΝΤ προκαλεί «καταστροφική αβεβαιότητα» στην οικονομία

Ευθύνες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση αποδίδει ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο οποίος σε σημερινές του δηλώσεις σημειώνει ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει στοιχεία τα οποία συνεχώς αμφισβητεί το Ταμείο, όταν τα δικά του στοιχεία είναι γεμάτα ανακρίβειες.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Κουτεντάκης αναφέρει τις διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του ΔΝΤ για το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού του 2015. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών ο προϋπολογισμός του 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ (σ.σ. ακριβείς ανακοινώσεις αναμένονται στις 21 Απριλίου από τη Eurostat), ενώ το ΔΝΤ επιμένει ότι ο προϋπολογισμός έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, χωρίς, όπως είπε ο κ. Κουτεντάκης, να μπορεί να δικαιολογήσει τις εκτιμήσεις του αυτές. Η στάση αυτή του ΔΝΤ αποτελεί μία από τις αιτίες για την καθυστέρηση της αξιολόγησης, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής, ο οποίος επισήμανε ότι κανείς δεν έχει καταλάβει τι θέλει να κάνει το Ταμείο, “αν θέλει να μείνει ή να φύγει” και η στάση του αυτή προκαλεί μια κατάσταση “καταστροφικής αβεβαιότητας” στην οικονομία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών “δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος στα ταμειακά διαθέσιμα”, αλλά επισημαίνεται ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται επ αόριστον. Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο κ. Κουτεντάκης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών τέθηκε από την πλευρά τους το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στην εξόφληση τόκων και χρεολυσίων σε σχέση με τις συντάξεις, αν η διαπραγμάτευση συνεχισθεί επί μακρόν. Ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής ξεκαθάρισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν συζητείται από την πλευρά της κυβέρνησης και τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση αν φθάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο δεν θα πληρώσουμε χρέος “και δεν θα καθυστερήσουμε τις συντάξεις”.