Σε απόσταση παραμένουν κυβέρνηση - δανειστές - "Αιχμή" τα "κόκκινα" δάνεια

Παραμένει η απόσταση κυβέρνησης – κουαρτέτου στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, με τη διαφωνία να εντοπίζεται στα δάνεια που θα εξαιρεθούν της μεταβίβασης. Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι είναι πιθανόν να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές για την εξαίρεση όλων των δανείων που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία.

“Υπάρχει προσέγγισή των δυο πλευρών, αλλά έχουμε ακόμα μεγάλη απόσταση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Υπάρχει δρόμος ακόμα, είναι πολλά τα ζητήματα, κυρίως για τα δάνεια των μικρομεσαίων και τα καταναλωτικά δάνεια”, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης χθες το βράδυ εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών στο Χίλτον.

Καταρχήν συμφωνία επιτεύχθηκε για το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr η ελληνική κυβέρνηση επανέφερε την πρότασή της για την επιβολή φόρου σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω των AΤΜ. Ο φόρος θα ανέρχεται σε 5 τοις χιλίοις επί των συναλλαγών σε γκισέ και ΑΤΜ. Έντονα αντιδρά η τρόικα, ενώ αντίθετη είναι και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Σήμερα στη 1.30 μ.μ. οι εκπρόσωποι των θεσμών θα συζητήσουν με το οικονομικό επιτελείο τα δημοσιονομικά, στις 6.30 το απόγευμα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας θέματα εκπαίδευσης και στις 7.30 το απόγευμα θα συναντηθούν με τον Γιώργο Κατρούγκαλο για το ασφαλιστικό. Στο επίκεντρο τα ποσοστά αναπλήρωσης και η εθνική σύνταξη.