Μοσκοβισί: οι αγορές "πρέπει να νιώθουν ασφαλείς" - Η διαπραγμάτευση μπορεί να συνεχιστεί

Την αίσθηση ότι Αντώνης Σαμαράς «ξέρει που πηγαίνει» εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος είπε ότι συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Μοσκοβισί διατύπωσε την άποψη ότι ο κ. Σαμαράς εφόσον επέλεξε την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας σημαίνει ότι πιστεύει ότι μπορεί αυτή να έχει επιτυχή κατάληξη.

Συνεχίζοντας ο Γάλλος Επίτροπος υποστήριξε ότι όποια και αν είναι η απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου όσον αφορά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, η διαδικασία διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές μπορεί να συνεχιστεί κανονικά γι’ αυτό και εκτίμησε ότι «οι αγορές θα πρέπει να νιώθουν πιο ασφαλείς σε σχέση με τη σημερινή τους αντίδραση», αναφερόμενος στην αναστάτωση που επικράτησε και εκφράστηκε με την κατακόρυφη ιστορική πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Επίσης, προσέθεσε ότι το Eurogroup της Δευτέρας έλαβε πολύ σημαντικές αποφάσεις οι οποίες εκφράζουν και την εμπιστοσύνη που υπάρχει στις Βρυξέλλες για το έργο των ελληνικών αρχών όσον αφορά στην προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων και του δημοσιονομικού κενού αλλά και προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.  Κατά τον κ. Μοσκοβισί οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν και γι’ αυτόν τον λόγο επιστρέφουν και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα στην Αθήνα προκειμένου να εξετάσουν τα δημοσιονομικά δεδομένα και να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση ως προς το δημοσιονομικό κενό που οι δανειστές εκτιμούν ότι θα υπάρξει το 2015.
Κατά τον Επίτροπο Οικονομίας το Eurogroup θέλει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, εξού και αποφασίστηκε η δίμηνη παράταση της διαδικασίας, και επιπλέον έχει δεσμευτεί ότι, στη συνέχεια, θα χορηγήσει προληπτική γραμμή πίστωσης υπό αυξημένη εποπτεία στην Ελλάδα. Απώτερος στόχος, όπως είπε, είναι να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία μέσα από την επίτευξη ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.