Η βασίλισσα του ελληνικού τουρισμού: H Μύκονος σε πυρετό κρουαζιέρας

Η κορωνίδα του ελληνικού τουρισμού ενισχύει περαιτέρω το τουριστικό της προϊόν εστιάζοντας στην βιομηχανία της κρουαζιέρας, η οποία έχει αποτελεί για την Μύκονο την πύλη οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης καθώς αποτελεί το χαρακτηριστικό στοιχείο της έναρξης και της έντασης της τουριστικής κίνησης στο νησί.

Οι πρώτες κρουαζιέρες που κατέφθασαν στο νησί των ανέμων, σύμφωνα και με τις μαρτυρίες των μόνιμων κατοίκων του, παρουσίαζαν αρχικά ενδιαφέρον ιστορικό και αρχαιολογικό που πήγαζε από την ιερότητα του γειτονικού νησιού του φωτός, τη Δήλο. Οι κρουαζιέρες με πολιτισμικό χαρακτήρα παραχώρησαν τα τελευταία χρόνια την θέση τους σε κρουαζιερόπλοια με επιβάτες που αναζητούσαν να γευτούν την ψυχαγωγική πτυχή του νησιού που προωθήθηκε από την αφρόκρεμα της showbiz, η οποία το επισκέπτονταν χάρη στην γραφικότητα και την οργάνωση του. Εν τούτοις, οι τελευταίες τουριστικές σεζόν, που διένυσε η Μύκονος, ανέδειξαν την ανάγκη ενδυνάμωσης των υποδομών και των αναπτυξιακών τουριστικών φορέων με σκοπό αφενός να ενισχυθεί το ανταγωνιστικό τουριστικό μοντέλου του νησιού και αφετέρου να επιλυθούν ορισμένα οργανωτικά και λειτουργικά θέματα που ανέστειλαν την πλήρη επιτυχία του φετινού τουριστικού ρεκόρ ενώ παράλληλα προκάλεσαν δυσανασχετήσεις τόσο από την πλευρά των επισκεπτών όσο και από την πλευρά των επισκεπτών.

Αναπτυξιακό πρόγραμμα κρουαζιέρας

Στο πλαίσιο αναβαθμίσεων και της ενίσχυσης των τουριστικών υποδομών, το νησί των ανέμων το οποίο αναδείχθηκε η «βασίλισσα» του ελληνικού τουρισμού και παράλληλα αποτέλεσε την «βιτρίνα» της χώρας ώστε να αναπτυχθεί τουριστικά υπό την πλήρη υποστήριξη των εξωγενών φορέων, εστιάζει στην ενδυνάμωση της κρουαζιέρας. Ο τομέας της κρουαζιέρες που αποτελεί για την Μύκονο, το «διαμάντι» του τουρισμού της, τείνει να αναπτυχθεί εξίσου στοχεύοντας στην αποτελεσματικότερη πρακτική του και την προσέλκυση ακόμη μεγαλύτερου ποσοστού ταξιδιωτών. Την τελευταία τουριστική περίοδο οι τουριστικοί φορείς είχαν δεχθεί μια σειρά παραπόνων τόσο από τις εταιρείας κρουαζιέρας με τις οποίες συνεργάζονται όσο και από τους ίδιους τους επισκέπτες που αντιμετώπιζαν σημαντικά ζητήματα ως προς την μετακίνηση τους εντός και εκτός του λιμανιού της Μυκόνου, κατά την κρουαζιέρα τους. Τα προβλήματα και τις απαιτήσεις που έφερε στο προσκήνιο η αυξημένη τουριστική κίνηση του νησιού, καλείται πλέον να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Το Παν. Αιγαίου στα πλαίσια της εξαγωγής ενός έργου, και υπό την αιγίδα του δήμου Μυκόνου, διοργανώνουν ένα Ειδικό Θεματικό Πρόγραμμα με θέμα «Πολιτικές Ανάπτυξης κρουαζιέρας και marquee προορισμοί: προοπτικές και απειλές» από το οποίο θα επωφεληθούν εκατέρωθεν και οι δυο πλευρές. Η υλοποίηση του εν λόγω εγχειρήματος αποσκοπεί στην ενημέρωση και την επιμόρφωση των πολιτών, των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκομένων φορέων, σε θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης προορισμών, Νησιωτικής Ανάπτυξης, Θαλάσσιου Τουρισμού με έμφαση στη κρουαζιέρα καθώς και σε διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού πολιτικών και λήψης απόφασης με την χρήση νέων τεχνολογιών. Άμεσα επωφελούμενοι του προγράμματος είναι και οι δυο βασικοί συμμετέχοντες και οργανωτές, καθώς από την πλευρά της η Μύκονος θα ανακαλύψει νέες διεξόδους αντιμετώπισης των ζητημάτων της και παράλληλη ενίσχυση του κλάδου της κρουαζιέρας.

Η εφαρμογή του προγράμματος έθεσε ως αφετηρία την σημερινή ημερομηνία και προβλέπεται να διεξαχθεί έως τις 07 Δεκεμβρίου 2014, στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μυκόνου, με την μορφή πραγματοποίησης ειδικών σεμιναρίων. Βασικοί αποδέκτες της ενημέρωσης και των στοχεύσεων του εγχειρήματος αποτελούν οι πολίτες όπως και το σύνολο των φορέων που εμπλέκονται στο σχεδιασμό της νησιωτικής ανάπτυξης, του Θαλάσσιου Τουρισμού και της Κρουαζιέρας σε τοπικό επίπεδο, όπως τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Λιμενικό Ταμείο αλλά και οι λοιποί κοινωνικοί και επιχειρηματικοί εταίροι οι οποίοι άμεσα ή έμμεσα συμμετέχουν, όπως το εμπορικό επιμελητήριο, κοινωνικοί συνεταιρισμοί, περιβαλλοντικές ενώσεις και οι ΜΚΟ. Οι εισηγητές του προγράμματος προέρχονται από το κλάδο διδασκαλίας της Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών όπως και από το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης ενώ παράλληλα η παρουσία τους θα ενισχυθεί από την συμμετοχή των ερευνητών του τμήματος όπως και από τον κ. Γιώργος Καραμανώλης (CIO and co-founder of Crowdpolicy).

Οι στόχοι που τίθενται

Την Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, ήταν η εναρκτήρια ημερομηνία της ημερίδας με στόχο τις πολιτικές και τις προοπτικές ανάπτυξης της κρουαζιέρας της Μυκόνου. Ο τομέας της κρουαζιέρας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του αναπτυγμένου τουριστικού φαινομένου του νησιού, γεγονός που επιβεβαιώνει το φαινόμενο της διαχρονικής και ουσιαστικής παρουσίας των κρουαζιερόπλοιων στο νησί των ανέμων, ιδιαίτερα σε περιόδους όπου σημειώνεται χαμηλή τουριστική κινητικότητα, όπως του μήνες Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Η κρουαζιέρα δύναται να χαρακτηρισθεί ως ένα «ιδιαίτερο είδος τουρισμού» το οποίο συνεχώς τείνει να αναπτυχθεί αφού είναι τόσο απρόβλεπτο, καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξάρτηση από την εποχή προσέγγισης του. Για τον λόγο αυτό, οι προϋποθέσεις που τίθενται για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου, αποτελούν εξέχουσα και άμεση προτεραιότητα για την Μύκονο. Το παρών στην πρώτη ημέρα των εργασιών έδωσαν μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος του ΠΑΚΟ Γ. Αξιώτης Δημήτρης Κοντιζάς, η Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου Ελένη Καλπουρτζή και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου, Γιώργος Ριζόπουλος.

Τα σεμινάρια θέτουν ως βασικό τους στόχο την διεξαγωγή συμπερασμάτων και νέων δεδομένων από ειδικές μελέτες για το νησί των ανέμων και την ικανότητα του να υποδέχεται και να ευχαριστεί τους επισκέπτες της κρουαζιέρας. Μια νέα στρατηγική ενδέχεται να αναδυθεί ώστε να αποφευχθούν τυχών λάθη και να βοηθηθεί ο κλάδος να λειτουργήσει αποτελεσματικά ώστε να σταθεί επάξια του όρου που θέλει την Μύκονο τον «εμβληματικό προορισμό κρουαζιέρα για ολόκληρο τον κόσμο». Την ίδια στιγμή οι εισηγητές καλούνται να δώσουν απαντήσεις αναφορικά με την επιμόρφωση των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα Γαλάζιας Ανάπτυξης και στο περιεχόμενο της στρατηγικής για τον θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό, την ανάδειξη της έννοιας της φέρουσας ικανότητας προορισμών, στο πλαίσιο διαμόρφωσης πολιτικών ανάπτυξης του κλάδου της κρουαζιέρας, την εξοικείωση των στελεχών της αυτοδιοίκησης με τις διαδικασίες του συμμετοχικού σχεδιασμού , με εργαλεία ηλεκτρονικής διαβούλευσης και την αξιοποίηση κοινωνικών δικτύων για την διαμόρφωση πολιτικών και την πραγματοποίηση πειραματικής διαδικασίας για τον προσδιορισμό δεικτών φέρουσας ικανότητας και διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής μέσα από την χρήση καινοτόμων προσεγγίσεων όπως το gamification. Συγκεκριμένα, η σημερινή εισήγηση, αφορούσε τις επιδράσεις της κρουαζιέρας στο νησιωτικό σύστημα, τόσο σε κοινωνικό- οικονομικό επίπεδο όσο και σε περιβαλλοντολογικό. Ταυτόχρονα εστίασε στην ανάπτυξη προορισμών την φέρουσας ικανότητα και τις μεθόδους αξιολόγησης της ικανότητας τους.

Πηγή: http://www.koinignomi.gr/