Λαγκάρντ : Η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν είναι αρκετή

Μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ ζήτησε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνο, επαναλαμβάνοντας πως από μόνη της η νομισματική πολιτική δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ζώνης του ευρώ.

Αναφερόμενη στη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ είπε πως πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στη στήριξη της ζήτησης. Όπως τόνισε, η ΕΚΤ έχει λάβει τολμηρά βήματα κατά τους τελευταίους μήνες, όπως άμεσες αγορές ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων, ενώ προτίθεται να επεκτείνει τον ισολογισμό της, ακόμη περισσότερο, μεταξύ άλλων μέσω αγορών κρατικών περιουσιακών στοιχείων. «Αυτό είναι θετικό, αλλά η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν είναι αρκετή», τόνισε η Λαγκάρντ.

Στο σημείο αυτό ανέφερε πως η δημοσιονομική πολιτική έχει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διαδικασία ανάκαμψης της ζώνης του ευρώ, και ως εκ τούτου τα δημοσιονομικά μέτρα πρέπει να είναι πιο φιλικά στην ανάπτυξη και στην απασχόληση. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε πανευρωπαϊκά δημόσια έργα υποδομής που θα βοηθήσουν να τεθούν τα θεμέλια για βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και διασυνοριακές επενδύσεις στις μεταφορές, τις επικοινωνίες και τα δίκτυα ενέργειας.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» να υπάρχει κάποια ευελιξία στο πλαίσιο των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τη στήριξη των δημοσίων επενδύσεων και την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.  Όπως εξήγησε, αυτή η ευελιξία μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τη χώρα, αλλά θα πρέπει να οδηγεί στην ενθάρρυνση των παραγωγικών δαπανών και σε μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Πηγή: tovima.gr

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=657829