Η διαπίστωση ότι το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής εξελίσσεται ικανοποιητικά, προέκυψε από τη συνάντηση εργασίας στο Βερολίνο, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από 70 λεπτά.
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον κ. Σόιμπλε για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και το ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ενώ κοινή ήταν η θέληση των δύο πλευρών να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ο κ. Τσακαλώτος παρουσίασε στον κ. Σόιμπλε 15 σελίδες με τις 74 μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η Αθήνα μέχρι σήμερα σε διάφορους τομείς και επίσης του παρουσίασε τις θέσεις της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν το προσφυγικό/μεταναστευτικό, τόσο ως προς τις δημοσιονομικές του επιπτώσεις, όσο και ως προς την αναζήτηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων με επαρκή χρηματοδότηση.
Από την άλλη πλευρά, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν για το Βερολίνο παραμένει ως απαραίτητη προϋπόθεση λίγο μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών. «Στην γερμανική θέση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν έχει αλλάξει κάτι. ‘Αλλωστε αυτό έχει συμφωνηθεί έτσι, στη δήλωση του Eurogroup του Αυγούστου και σε συσκέψεις του ΕΜΣ και οι Έλληνες εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν αυτή την θέση τον τελευταίο καιρό», δήλωσε η Φον Τισενχάουζεν.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κ. Σόιμπλε, η συζήτηση, την οποία χαρακτήρισε «καλή, ουσιαστική και εποικοδομητική», αφορούσε το πού βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα, με τον Γερμανό υπουργό να επαναλαμβάνει ότι πρέπει να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και να γίνουν τα βήματα, το ένα μετά το άλλο. «Μόνο σε αυτή τη βάση μπορεί να υπάρξει επιτυχής αξιολόγηση και μετά πιθανώς περαιτέρω βήματα», δήλωσε η κ. Φον Τισενχάουζεν και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή οι θεσμοί εξετάζουν λεπτομερώς και υπολογίζουν τις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό καθώς, όπως εξήγησε, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτελεί κεντρικό σημείο της αξιολόγησης.
Η επιμονή του Βερολίνου στην συνέχιση της παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εκτιμάται ότι εκφράστηκε και δια μέσου της παρουσίας – έκπληξη του επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, την ώρα της συνάντησης. Όπως δήλωσε ο κ. Τόμσεν και η εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο επικεφαλής του ΔΝΤ δεν συμμετείχε στη συνάντηση Τσακαλώτου – Σόιμπλε.
Επιπλέον, την Τρίτη υπήρξε αμερικανική παρέμβαση, με τηλεφωνική επικοινωνία του Τζακ Λιου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών είπε στον ομόλογό του ότι ο ρόλος του ΔΝΤ πρέπει να είναι αναβαθμισμένος. Εικάζεται ότι η παρουσία του κ. Τόμσεν στη συνάντηση Σόιμπλε – Τσακαλώτου γίνεται στο πλαίσιο της ασφυκτικής πίεσης που ασκείται ώστε να μην αλλάξει το σχήμα των δανειστών και να παραμείνει σε ενεργό μάλιστα ρόλο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ειδικά μάλιστα στην περίπτωση που θα ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Το Βερολίνο είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του κ. Τσακαλώτου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πριν από την αυριανή συνάντηση του Eurogroup. Στην ατζέντα των συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών βρίσκονται, μεταξύ άλλων, το ελληνικό πρόγραμμα και η πορεία των μεταρρυθμίσεων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και το τετ α τετ που θα έχει ο έλληνας Πρωθυπουργός με τον Γερμανό Υπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται πυρετωδώς για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, στις 20 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, «έκλεισε» η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα σε πάνελ συζήτησης για «το μέλλον της Ευρώπης», στο οποίο θα συμμετέχουν, πλην του πρωθυπουργού, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.