Το μαρτύριο της σταγόνας κάνει η Τρόικα στην Αθήνα

Το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα και η άκαμπτη στάση των δανειστών που ροκανίζουν τον πολύτιμο για την ελληνική υπόθεση χρόνο με την τακτική της ανταλλαγής μηνυμάτων, επιβάλλουν στην ελληνική πλευρά να κάνει ελιγμούς που θα της επιτρέψουν να κερδίσει χρόνο αποφεύγοντας χειρότερες εξελίξεις.

Ήδη η Κυβέρνηση με τη δέσμη των προτάσεών της, που διέρρευσαν προ ημερών από του δανειστές, παρουσιάζεται διατεθειμένη να λάβει οδυνηρά μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού με ανατροπές στο ασφαλιστικό καθεστώς, περικοπές στις συντάξεις και φόρους, βάζοντας, ωστόσο, δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού κόκκινες γραμμές σε “παράλογες πιέσεις” (Ομιλία στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο) και επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα δεν θα γίνει η αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης, αλλά ένα οχυρό σταθερότητας» (Ομιλία στο City Univercity of London).

Μετά και το νέο απαντητικό μήνυμα με το οποίο οι δανειστές κάνουν λόγο για “τεχνικού χαρακτήρα παράταση” του Μνημονίου, η Κυβέρνηση επιδίδεται σε νέο γύρο διαβουλεύσεων και επαφών. Η στρατηγική της ελληνικής Κυβέρνησης επικεντρώνεται στο προσεχές EuroGroup, όπου στην ημερήσια διάταξη είναι το ζήτημα της παράταξης για τεχνικούς λόγους του ελληνικού Προγράμματος.

Ο χρόνος για την ελληνική Κυβέρνηση δεν προσδιορίζεται μόνο με βάση το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τις εξελίξεις στο θέμα του Προγράμματος αλλά συναρτάται με τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό, με κομβικό σημείο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η ελληνική πλευρά θέλει να αποτρέψει μια παράταση εξάμηνης ή ετήσιας ισχύος, διάρκεια για την οποία μιλούν Γερμανία και ΔΝΤ , ενώ θεωρεί πως μια παράταση ενός μήνα είναι διαχειρίσιμη στο εσωτερικό, δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ισορροπία της δικομματικής Κυβέρνησης και θα δώσει τον απαιτούμενο χρόνο για την πρόοδο της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το “αγκάθι” παραμένει η σκληρή γραμμή που έχουν επιλέξει και τηρούν επίμονα μέχρι τώρα ΔΝΤ και Βερολίνο.

Τα κυβερνητικά στελέχη ελπίζουν ότι θα δοθεί, τελικά, διέξοδος έστω και με αμοιβαίες υποχωρήσεις από τις δύο πλευρές και ότι η Κυβέρνηση θα καταφέρει να πετύχει μια συμφωνία, προκειμένου να περάσουμε στη επόμενη φάση της λήψης των αποφάσεων για την Προληπτική Γραμμή Πίστωσης.